Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Nu ska Ford gömma bilarna bättre

För att undvika nyfikna blickar har Ford tagit fram ett nytt mönster på den foliering som ska täcka deras framtida prototyper. Är det dags att lägga ner vår populära sektion Bilspionen?

https://youtu.be/r4T0_SqQPyc

Gilla på Facebook för fler videoklipp!

När en bilmodell utvecklas vill tillverkaren hålla den hemlig så länge som möjligt. De första åren är det inga problem då bilen hålls inom företagets fyra väggar. När det blir dags för testfasen blir det svårare att hålla en bilmodell hemlig, utom synhåll för obehöriga. Därför tar biltillverkarna till olika knep genom att foliera och maskera bilarna på olika sinnrika sätt. Men trots maskering kan ett granskande öga ändå se en hel del av det tillverkaren vill hemlighålla och det är just därför vår Bilspion-avdelning är så oerhört populär. Där får vi en blick in i framtiden, vare sig biltillverkarna vill det eller inte.

Ford gillar tydligen inte att obehöriga kan ta del av deras nya former och linjer, trots att det kan ses som en del av en bilmodells marknadsföringskampanj. De har nu tagit fram en foliering med nytt mönster som ska förvirra ögat så pass att det blir svårt att greppa formerna. Med ett 3D-mönster skapas en optisk illusion som döljer detaljer, skuggor och annat. 3D-mönstret består av små, slumpmässigt utplacerade cylindrar i svart, grått och vitt som tillsammans ska ”göra kaos med våra ögon”.

– Jag har länge försökt att skapa ett kaotiskt mönster som förvirrar ögat. Efter att ha sökt igenom nätet efter optiska illusioner kom jag till slut fram till en form som jag tyckte passade. Formen är sedan kopierad och överlappas i tusentals variationer, säger Marco Porceddu, produktutvecklare på Ford.

Så här ser Fords nuvarande kamouflagemönster ut. Här folierat på nya Ford Fiesta.Så här ser Fords nuvarande kamouflagemönster ut. Här folierat på nya Ford Fiesta.Så här ser Fords nuvarande kamouflagemönster ut. Här folierat på nya Ford Fiesta.
Så här ser Fords nuvarande kamouflagemönster ut. Här folierat på nya Ford Fiesta. Foto: CarPix

– Det här kamouflagemönstret smälter inte in i yttre miljöer, det är däremot designat för att sudda ut fordonets former, yta och färg. Detta gör att din hjärna får jobba mycket hårdare för att kunna urskilja modellens olika komponenter. Den optiska illusionen förhindrar inte någon att upptäcka själva bilen, men den spelar ett spratt med vår förmåga att kunna avgöra djup och skuggor. Samma trick används i djurriket för att gömma sig, säger Martin Stevens, professor och expert på kamouflagemönster.

Ännu har vi inte sett Fords nya mönster i bruk men det kommer förmodligen snart spionbilder på Ford-modeller folierade med den kaosskapande maskeringen.