Nya Nissan Almera Foto: CarPix

Ny Nissan Almera snart redo ta sig an Golf

Redan för fyra år sedan skrev vi att Nissan filar på en ny Golf-utmanare. Men nu är det inte långt kvar och vi passar därmed på att bjuda dig på nya, färska spionbilder.

Sedan Almera lades ned 2006 har Nissan saknat en representant i Europas största bilsegmentet. Efter succéer som Juke och framför allt Qashqai är man nu redo att återigen stånga sig in i getingboet av bilar som bildar golfklassen. Nissan satsar oerhörda belopp på att comebacken ska falla väl ut.

Efterföljaren till Almera, som kommer att heta något helt annat än just Almera, ska byggas i märkets fabrik i Barcelona. Det är med andra ord tydligt att Almera-efterträdaren är framtagen för och ska byggas för europeiska bilköpare.

 Inte enbart namnet ska särskilja den från sin föregångare, utseendemässigt och upplevelsemässigt handlar det om en helt annan bil. Ett måste för att kunna ta sig an kombattanter som Golf, Astra, 308 och allt vad de heter. Exempelvis har Nissan-representanter berättat att kvalitetsupplevelsen måste ligga på samma nivå som hos Golf, inte minst interiört.

Utseendet är det svårt att bilda sig en uppfattning om då bilen på bilderna är kraftigt maskerad. Men på bilsalongen i Genève för snart två år sedan visade Nissan upp konceptbilen Invitation, en bil som nya Almera sägs hämta många drag från. Det vi i dag ser på nya Note, främst grillen och strålkastarna, lär hamna på Nissans nya golfklassare.

Maskinellt handlar det om redan kända motorer från Renault och Nissan. Liten cylindervolym på mellan 1,2 och 1,6 liter, både för bensin och diesel. Alla med turboladdning.

Golf & Co kan få det svettigt någon gång under 2014 då det är förmodad premiär.