Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Foto: CarPix

Nya Audi A4 fångad på bild igen

För några månader sedan visade vi er nya Audi A4 Avant i mulutförande, nu visar vi nya A4 Sedan i prototyputförande. Trots maskeringen kan vi skönja några av nyheterna.

Audi A4 är till åren kommen. Hösten 2007 presenterades nuvarande generation, kallad B8, med kombiversionen Avant eftersläpande ett halvår. Försäljningen satte igång under 2008.

Att modellen i sin nuvarande utformning, trots en uppdatering för bara ett par år sedan, börjar kännas passé märktes inte minst i vårt nyligen genomförda kombitest där A4 Avant hade svårt att hävda sig mot nyare konkurrenter.

Att en modell tappar i konkurrenskraft är dock inget ovanlig i bilbranschen då bilmodellers livscykler normalt inte löper parallellt.

Om ett par år lär Audi i stället kunna ligga snäppet före konkurrenterna eftersom de filar på en ny generation A4 (B9) som presenteras nästa år, troligtvis på bilsalongen i Frankfurt i september. Då plötsligt är det motståndet som börjar kännas mossigt, så snabbt går det i bilsvängen.

Bilderna vi ser här är tagna av vår spionfotograf nere i södra Europa där nya A4 genomgår test i varmt klimat. Snart styr testflottan norrut till Sverige för att känna på kyla.

Bilen är väl maskerad men vi kan ändå urskilja skillnader jämfört med dagens generation. I fronten kan vi ana en något lägre men samtidigt bredare single frame-grill. Inte som på nyligen visade konceptbilen prologue som är en förhandstitt på märkets nya formspråk, utan grillen har mer likheter med den som nya generationen TT har. Lägre, bredare och kantigare.

Hjulbasen ser ut att vara utökad jämfört i dag och därmed ser överhängen fram och bak ut att vara något kortare, vilket bilen på bilderna ger sken av.

Bak på bilen noterar vi framför allt de nya bakljusen som har samma grundform som nu men utan att vara svullna, i stället är de kantigare. Vi ser också att takkanten som vetter mot bakrutan är neddragen längre och att hajfensantennen därmed är placerad längre bak. En annan nyhet som syns tydligt är att A4 får reflexer i stötfångaren à la BMW.

Foto: CarPix

Vad vi inte ser men som är känt är tekniken som gömmer sig under maskering och kaross. Den tekniska plattformen heter MLB Evo och är en utvecklad variant av den som underbygger dagens A4. Förutom A4 kommer plattformen att användas till en rad andra modeller inom Volkswagen-koncernen. Anledningen stavas kostnadseffektivitet.

Främst tack vare nya plattformen kommer A4 generation B9 att vara mellan 80 och 100 kilo lättare än sin företrädare.

Under huven får nya A4, precis som i dag, först och främst ta del av ett antal olika bensin- och dieselmotorer. Från omkring 130-140 hästkrafter i snålaste dieselmaskinen till omkring 420-450 hästkrafter i den mest effektstinna bensinmotorn, det vill säga den som kommer att sitta i nya RS4. Räkna däremot inte med att det blir en V8 som i dagens RS4. Ska du satsa pengar, satsa på att en överladdad sexcylindrig maskin hamnar i nästa RS4. Det ligger i tiden.

Räkna också med någon form av laddhybridversion.

Nya Audi A4 visas sannolikt på bilsalongen i Frankfurt nästa höst. Det kan också vara så att vi får se den redan i Genève i vår, då endast i sedanutförande. I så fall sparar Audi Avant-varianten till Frankfurtsalongen i september. Det är inte helt ovanligt att olika karossvarianter visas vid två olika tillfällen, så var det när generation B8 kom.