Foto: CarPix

Nya Audi A6 Avant blottar sig

Just nu är Audi A6 avhängd, så även Avant-varianten. Konkurrenterna ligger flera år före, men snart kommer A6 ikapp – och antagligen också förbi. Här är bästa spionbilderna på nya A6 Avant hittills.

I utkanterna av Audis hemstad Ingolstadt fångades nya A6 Avant på bild i går. I regn och rusk var den ute på rull tillsammans med sedanversionen som vi för första gången såg redan förra året, då uppe i Norrland. Även den mer prestandaorienterade varianten S6 har vi sett, det var på Nürburgring i somras.

Detta är första gången vi får se Avant-kombiversionen på riktiga klara bilder tagna på kort avstånd. Kombibakdelen är så klart intressant att äntligen få se, men intressanta är också de detaljer som de dessa nya bilder avslöjar. De riktiga strålkastarna är monterade på dessa prototyper, till skillnad mot bilderna i fjol. Vi ser att de har en helt egen form än de som sitter på nya A7 Sportback. Lysdiodsignaturen ter sig med andra ord helt annorlunda.

När vi ändå är i fronten och rotar kan vi prata om grillen. Den är lägre och bredare än på dagens A6 men ser inte ut att anamma exakt samma kaxiga stil som A7 Sportback visar upp.

Foto: CarPix

Bakljusen får vi också se för första gången, både på sedanen och kombin. Dessa är betydligt mer avsmalnande på insidorna är vad de är på A6 (Avant) i dag. Maskeringen över bakluckan är lagd på ett sätt som gör att vi inte kan avgöra om de båda bakljusen är sammankopplade med en ljusramp som löper längs hela bilens bredd. Det skulle kunna vara så, eller också väljer Audi att ge denna lilla detalj enbart till A7 för att göra den en aning mer exklusiv än övriga modeller.

Så här föreställde vi oss nya Audi A6 Avant hösten 2016. Notera sammankopplingen av bakljusen. Illustration: Erik Andrén Foto: Illustration: Erik Andrén

Nya A6 Avant, och sedanversionen förstås, kommer att dela på många mekaniska komponenter med just nya A7 Sportback. Även elektroniken kommer att vara snarlik och de 39 förarassistanssystem som bakats in i A7 kommer sannolikt att även bakas in i nya A6. Några av dessa system är adaptiv körassistans med adaptiv farthållare och filhållningsassistans, parkerings- och garageautomatik, korsningsassistans med mera. Kanske tekniknivån i nya A6 skruvas upp ytterligare ett snäpp och lånar från nya A8.

Men är inte bakljusen kanske lite väl lika Skoda Superbs? Foto: CarPix

Vad gäller interiören misstänker vi att stora delar av A7:ans insida lyfts över, bland annat den nya mittkonsolen med dubbla skärmar samt det stora mätarhuset med digitalt mätarkluster.

Så här ser insidan ut i nya Audi A7 Sportback. Räkna med att nya A6 kommer att plocka en hel del detaljer och lösningar från denna.

Nya Audi A6 har premiär senare i år, eventuellt på Genèvesalongen nästa månad. Men än så länge inte ett ljud från Audi, så möjligheten finns att de väljer att visa upp den på egen hand utan den dragkraft en stor bilsalong bidrar med. Avant-varianten brukar visas upp ungefär halvåret senare, så kan det bli även denna gång. Nuvarande A6 hade ju premiär i december 2010 medan ”Avanten” dök upp i maj året efter. Dock ska vi lägga in en brasklapp med tanke på senaste generationen A4. När denna presenterades mitt i sommaren för snart tre år sedan valde Audi att visa både sedanen och kombin på samma gång. Räkna dock inte med att nya A6 allroad visas samtidigt som nya A6 Avant.