Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Foto: CarPix

Nya Audi RS Q3 testar femman i norr

Nya Audi Q3 ska förvandlas till en prestandabil, precis som gamla Q3:an en gång blev. Här är färska bilder från de norrländska skogarna, bilder som framför allt bekräftar en ny RS-detalj.

I somras presenterade Audi nya Q3, andra generationen av märkets näst minsta suv. I höstas var vi iväg och provkörde instegsvarianten Q3 35 TFSI med 1,5-liters bensinfyra på 150 hästkrafter, något som inte räcker långt om man vill mäta sig med andra snabba tyskar. Inte ens nuvarande ”värstingen” Q3 45 TFSI räcker speciellt långt med sin tvålitersfyra på 230 hästkrafter som tillåter 0-100 km/h på 6,3 sekunder och toppfart på 233 km/h. Det måste till något betydligt vassare för att inte passera obemärkt förbi, och det är här RS Q3 kommer in i sammanhanget.

Foto: CarPix

Gamla RS Q3 hade 340 hästkrafter (från början 310 hk) och kunde pumpas upp till 367 i performance-utförande. Högre effekt än så blir det så klart i nya generationen. 400 hästkrafter kan vi förmoda att det blir med anledning av senaste RS3 som har just 400 pållar hämtade ur Audis omtyckta radfemma på 2,5 liter. Men vi tror att Audi har större planer än så, vi tror effekten hamnar på över 400 hästkrafter. Anledningen till vårt antagande? Mercedes släpper snart nya AMG A 45 4Matic som i vassaste utförandet ger 421 hästkrafter. Vi tror inte att Audi vill ligga 21 hästkrafter efter en av värsta konkurrenterna (även om A-klass är ett lågbygge i jämförelse med Q3).

Foto: CarPix

Spionbilderna visar det vi kan förvänta oss av en RS Q3, det vill säga stora luftintag i fronten, två stora och ovala ändrör, stora hjul som täcker nästan lika stora keramiska och hålborrade bromsskivor fram. Baktill är skivorna betydligt mindre och dessutom av stål.

Grillen bjuder på en tydlig nyhet – ett nytt grillmönster. Audis RS-bilar har normalt bikakemönstrat grillmönster men här rör det sig om något annat. Vi har sett samma mönster tidigare, det var på spionbilder på kommande RS Q8. Antingen får alla RS-modeller detta nya mönster, alternativt RS-versionerna av märkets suvar.