Foto: CarPix

Nya Audi S4 Sedan och S4 Avant på bild för första gången

Det har varit mycket snack om nya generationen Audi A4 i och med en stundande premiär i höst, men icke att förglömma är den motorstarkare S4-versionen som vi i dag kan visa första bilderna på.

Plötsligt i dag dök det upp en Audi-sedan och en Audi-kombi på Nürburgring. När vår spionfotograf lyckades få blicken fast på de snabbåkande och välljudande bilarna stod det klart – det var nya AudiSA4 Sedan och nya S4 Avant som var ute och luftade sig för första gången framför spionkamerorna.

Att det är just S4-versionerna syns tydligt på de större luftintagen i fronten och det S-typiska kännetecknen baktill, nämligen fyra, svagt ovala ändrör.

Dagens S4 Sedan och S4 Avant har en kompressormatad V6-maskin vid namn 3,0 TFSI som levererar 333 hästkrafter och 440 newtonmeter. Vilken maskin Audi väljer till nya S4 är oklart, men troligtvis blir det en uppdaterad version av dagens som får en effekthöjning till 350 hästkrafter eller strax däröver.

Lägg därtill att nya A4, och därmed också nya S4, byggs på nya plattformen MLB Evo som kapar ungefär 100 kg i vikt, så kan vi räkna ut med lillfingret att nya S4 blir snabbare än i dag. Sedanen gör i dag 0-100 km/h på 5,0 sekunder och kombin genomför accelerationssprinten på 5,1 sekunder. En eller ett par tiondelar under fem sekunder lär vi få se när Audi presenterar de nya S4-modellerna. Toppfarten blir som vanligt spärrad vid 250 km/h.

Vilken transmission Audi väljer återstår också att se. Antingen blir det den sjustegade S tronic-lådan men det kan också bli en helt nya automatlåda med nio växlar, något som det spekulerats halvfriskt om på förhand.

Nya Audi A4 kommer att presenteras inom den närmaste tiden för att begå publik världspremiär på bilsalongen i Frankfurt i september. Baserat på den schemaläggningen kan vi vänta oss nya S4 Sedan och S4 Avant någon gång under 2016, sannolikt inte före sommaren.