Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Foto: CarPix

Nya BMW 1-serie tar efter 3-serie

Spionbilder på nästa generation BMW 1-serie är inte mycket att hänga i julgranen, vi har nämligen sett den flera gånger förut. Skillnaden denna gång är att vi tydligt får se modellens helt nya instrumentbräda, plus lite till.

I ett par års tid har vi sett nya BMW 1-serie rulla omkring maskerad. Vi har även visat er den på bild. Så vad är då så spännande med denna nya omgång bilder? Maskeringen är ju i princip densamma som den var våren 2017. Det stämmer, men för första gången har vår spionkamera kunnat fokusera på interiören som testpersonalen missade att täcka över när vår man på plats kom nära bilen. Detta trots att BMW-emblemet på ratten har bytts ut mot texten ”Interieur abdecken!!!”, det vill säga ”täck interiören!!!”.

Foto: CarPix

Det första som slår oss är instrumentbrädans och mittkonsolens utseende. Det är mer eller mindre identiskt med hur det ser ut i nya 3-serie. Till och med ratten är densamma. Knappar och reglage har samma utformning och placering. Armstödet på förlängningen av mittkonsolen ser dock ut att vara lite annorlunda och instrumenteringen i mätarhuset är av enklare snitt än det BMW Live Cockpit-utförande som 3-serie hittills visat upp.

Dörrhandtagen, det vill säga de man använder för att öppna dörrarna, är även de identiska men de stora dörrhandtagen, som man tar tag i när man stänger dörrarna, har en annan och mindre flack utformning. Här ser vi också ett helt nytt tilltag, dörrsidornas dekorlister har nämligen lysdioder invävda. Det ser dock ganska prototypaktigt ut, inte som en färdig produkt som – om den blir verklighet – förmodligen hamnar i tillvalslistan.

Foto: CarPix

Framhjulsdriven

Vad gäller själva bilen finns det egentligen inte mycket att säga som inte redan är sagt. Men vi kan påminna om att nya 1-serie byter till UKL-plattformen som i olika konstellationer redan används till Mini, BMW 2-serie Active och Gran Tourer, X1 samt kinesiska 1-serie Sedan. Samtliga nämnda modeller är framhjulsdrivna, nya 1-serie kommer också att driva på de främre hjulen – så länge det inte rör sig om en fyrhjulsdriven xDrive-modellversion.

Tredörrarsvarianten försvinner. 1-serie i femdörrarsutförande tar över helt och hållet, om nu inte BMW tänker om och väljer att lansera en sedanmodell. Den sedan som säljs i Kina i dag lär inte plockas hit då den skiljer sig för mycket från femdörrarsversionen som förmodligen presenteras i sommar och har publik premiär på bilsalongen i Frankfurt i september.

PROVKÖRNING: Nya BMW 3-serie