Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Foto: CarPix

Nya BMW 3-serie Touring har fastnat på bild

BMW finslipar på de sista detaljerna innan nya 3-serie i sedanutförande har premiär senare i år. Parallellt med det arbetet pågår även detaljarbetet med nya 3-serie Touring som vi i dag kan visa i bildform.

Mercedes har precis uppdaterat sin C-klass och för några dagar sedan presenterade Audi sin motsvarighet, A4, i uppdaterat utförande. Volvo V60 har alldeles nyligen marknadslanserats och S60 hade världspremiär för en dryg vecka sedan. Fokus har med andra ord legat åt helt andra håll än åt BMW:s modell i klassen – 3-serie. Den kommer snart att få sin beskärda del av tid i rampljuset eftersom en helt ny generation är på ingång. Senare i år avtäcks den, förmodligen efter sommaren, och då är det sedanmodellen som är aktuell.

Foto: CarPix

Kombiversionen, Touring med BMW-vokabulär, har det varit lite snack om hittills. Nu har den dock hittat ut på Autobahn utanför hemstaden München och vår spionfotograf har så klart lyckats få bilder på den.

Rent utseendemässigt kan vi se att den, trots maskering, påminner ganska mycket om G31:an, det vill säga 5-serie Touring, dock i ett mindre format (G21 benämns nya 3-serie Touring).

Vi ser också två runda ändrör i krom som för tio år sedan hade varit ett tecken på att det sitter en motor med lite mer pulver i. Dessa rör tillhör i dag instegsmodellerna, exempelvis 20d-modellerna, medan de starkare motorerna, exempelvis 40i-modellerna, har integrerade ”rektangulära” ändrör som mest är för syns skull de det sitter runda doningar innanför.

LÄS MER: BMW sätter fart på utvecklingen av självkörande bilar

Foto: CarPix

Nya 3-serie baseras på BMW:s CLAR-plattform som redan används till 5-serie, 7-serie samt nya X3 och nya X5. Plattformen är mer vridstyv och lättare än sina föregångare och är även anpassad för att kunna möta framtiden som består av allt fler elektrifierade bilar.

Foto: CarPix

Insidan av nya 3-serie vet vi redan hur den ser ut, till stora delar. Redan för två år sedan kunde vi visa de första interiöra spionbilderna och i fjol hade vi spionbilder som avslöjade den digitala framtiden hos 3-serie. Mätarhuset blir alltså digitalt, precis så som vi har sett det i nya 8-serie och nya X5.

LÄS MER: BMW:s förarmiljö blir digital

Foto: CarPix

Nya 3-serie kommer att innehålla en lång rad av olika förarassisterande system, samma som vi hittar i märkets senaste modeller. Det betyder bland annat en viss nivå av semiautonom körning.

Så här ser mätarhusets instrument ut i nya 8-serie. Något liknande blir det i 3-serie. Foto: BMW AG / Daniel Kraus

Nya generationen 3-serie i sedanutförande, G20 som den kallas, har, som skrivet, premiär senare i år, förmodligen i slutet av eller efter sommaren alternativt under tidig höst. BMW visar normalt alltid sedanen före kombin, så lär turordningen vara även denna gång. Räkna därmed med att nya 3-serie Touring presenteras i början av nästa år. Exempelvis presenterades sedanversionen av nuvarande 5-serie i mitten av oktober medan kombiversionen dröjde till februari månad året efter, men själva marknadslanseringen ytterligare ett par månader senare.