Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Foto: CarPix

Nya BMW 3-serie visar sig i Sverige för första gången

Dagens 3-serie börjar bli till åren och en ny generation tar så sakteliga form. Nu har den nya siktats under vintertester uppe i norra Sverige. Här är de första bilderna på BMW 3-serie generation G20.

Det är inte mer än ett halvår sedan BMW 3-serie av generation F30 (F31 heter Touring-modellen) började säljas i ansiktslyft utförande, eller LCI (Life Cycle Impulse) som BMW kallar halvtidsföryngringen. Trots att nuvarande generation har åtminstone ett par år kvar i livet hindrar det inte nästa generation, G20 (sedan) och G21 (kombi), att börja röra på sig. Just sedanmodellen har nu siktats i de norrländska skogarna och tack vare vår spionfotograf kan vi visa er de första bilderna.

Bilen är kraftigt maskerad, så än är det aningen tidigt att snacka former. Men vissa detaljer kan vi redan skönja, exempelvis njurarna i fronten som ser lite större ut än i dag, strålkastarna som ser annorlunda ut och sidobackspeglarna som mer liknar de som sitter på nya 7-serie.

Foto: CarPix

Av nya 3-serie, som kommer att använda sig av samma plattform som nya 7-serie och nästa 5-serie, kan vi förvänta oss en bil som är något större än dagens generation, med bland annat längre axelavstånd och bredare spårvidd. Tack vare nya material och tekniker i bilens olika konstruktioner kan vi se fram emot en 3-serie som väger mindre, men som ändå har förbättrad krocksäkerhet. Just krocksäkerheten är något BMW förmodligen vill förbättra då dagens generation fick ett mediokert betyg i det amerikanska frontalkrocktestet med liten överlappning. I övrigt rankas dagens högst både i USA och i Europa.

Räkna också med en högre grad av komfort à la nya Audi A4, förbättrad xDrive-fyrhjulsdrift och så klart semiautonomt framförande av bilen på liknande sätt som nya Mercedes E-klass. På extrautrustningslistan lär vi sannolikt hitta laserstrålkastare och OLED-bakljus (sistnämnda kan rent av bli standard).

Enligt personer som säger sig ha sett en glimt av interiören är det digitalt rakt av med många och stora skärmytor. Det låter inte osannolikt, men troligtvis ingår en sådan modern lösning i något utrustningspaket eller liknande.

Foto: CarPix

Under huven blir det en bred palett av bensin- och dieselmotorer med fokus på tre- och fyrcylindrigt, i något eller några fall med elassistans. En rak sexa lär sannolikt också se dagens ljus, förmodligen i en 340i-modell. Ytterligare en sexa lär hamna i nästa generation M3.

Generation G20 av BMW 3-serie väntas dyka upp någon gång under 2018.