Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Foto: CarPix

Nya BMW 5-serie Touring visar mer skinn

BMW har låtit nya 5-serie Touring, generation G31, tappa maskering. På så vis kan vi redan nu se vissa av skillnaderna gentemot utgående generation.

Spionbilder på generation G30 av BMW 5-serie har vi sett förut, till och med G31-kombin, eller Touring som BMW gärna kallar sina herrgårdsvagnar, har poppat upp titt som tätt i spionbildsformat. Första bilderna dök upp redan i mitten av sommaren 2013. Dagens bilder bjuder på mer i och med att G31:an vi ser här har betydligt mindre maskering än tidigare. Tack vare lättandet på kläderna kan vi slå fast att nya 5-serie Touring inte blir någon designrevolution, snarare tvärtom. BMW håller fast vid sina linjer med siktet inställt på att de ändå ska kunna snuva konkurrenterna på kunderna, inte minst Volvo V90 som har helt nya former i jämförelse med sin företrädare V70.

Vid en första betraktelse är det lätt att tro att det är dagens 5-serie Touring F11 på bilderna. Men zoomar vi in på detaljerna finner vi skillnaderna som kommer att sära på de båda generationerna. I fronten sitter strålkastare med delvis ny form och njurar som är något mer utdragna och spetsigare än i dag. Huven har de grova yttre vecken kvar, men de två inre har flyttat ut samtidigt som de har blivit mjukare. Huven löper dessutom hela vägen ned mot njurarna, det gör inte huven på utgående generation.

Foto: CarPix

Från sidan sett är skillnaderna nästan ännu mindre. Fönsterprofilen ser identisk ut men skiljer sig framför allt en aning på takstolparna och bakdörrarna som har konvexa i stället för konkava avslutning mot bakskärmarna.

Baktill kan vi skönja andra bakljus med mjukare utformning i dag, ny form på stötfångaren och färre skarpa veck på bakluckan.

Tidigare har vi sett interiören hos nya 5-serie avslöjas. Tydligaste förändringen är att infotainmentskärmen inte längre är integrerad utan fristående som motsvarigheten är i exempelvis 3-serie (som var först ut med det) och 7-serie.

Ratten är ny och liknar väldigt mycket den som sitter i storebror 7-serie. Instrumentbrädan och mittkonsolen med hela luftkonditionerings- och radiodelen är även dessa nya. Mycket av det interiöra utseendet går att känna igen från just 7-serie.

Foto: CarPix

Nya 5-serie, som baseras på samma plattform som 7-serie, blir uppemot 100 kilo lättare än sin föregångare.

Motorerna kommer precis som i dag att bestå av fyr-, sex- och åttacylindriga motorer, några som drivs med diesel, andra med bensin. Elektricitet är också aktuellt, då främst i laddhybridutförande där en tvåliters bensinfyra samarbetar med en elmotor enligt samma koncept som i 330e och X5 xDrive40e.

Det har snackats om att nya 5-serie kommer att visas på Parissalongen om en knapp månad, men det är inte alls säkert. Det finns indikationer på att BMW visar upp nya 5-serie (sedanen) endast digitalt någon gång i oktober, i samband med att dagens 5-serie slutar produceras, och att den publika världspremiären i stället är planlagd till Detroitsalongen i januari 2017. Det skulle i så fall innebära att Touring-varianten inte är aktuell förrän framåt sommaren 2017 med tanke på att BMW brukar hålla hårt i att visa kombin ungefär ett halvår efter sedanen. Den digitala visningen blir i så fall tidigare, någon gång i mars kan vi förmoda.