Nya BMW M3 F80 2014 Foto: Teknikens Värld-läsare

Nya BMW M3 testkör med etanol i tanken!

Våra skarpsynta läsare fångade nya BMW M3 när den tankade etanolbränslet E85 norr om Göteborg. Nu har vi lite mer kött på benen om vad det kanske rör sig om.

I fredags kunde vi tack vare Teknikens Värld-läsaren Henrik visa bilder på nya BMW M3 som var på väg norrut genom Sverige. På bilderna såg vi M3:an tanka på en bensinmack i Kode norr om Göteborg. Inget märkvärdigt om det inte vore för att BMW:s testförare tankade bilen full med etanol (E85).

 I samband med bilderna spekulerade vi i att föraren, som uppträdde förvirrat vid själva tankningen, hade tagit fel pumphandtag (det blåa i stället för det gröna) på grund av stress eller rentav i tron att blått handtag är blyfri bensin då det är en färg som används till just blyfri bensin i Tyskland.

 Vi trodde inte riktigt på att bilen frivilligt fylldes med etanol.

 Men nu är vi osäkra då vi har fått nya bilder på samma M3:a, på samma bensinmack men med den skillnaden att de är tagna efter själva tankningen. Bilderna kommer från en annan Teknikens Värld-läsare som säger så här:

 – Jag såg också när han tankade bilen. Efter tankning klev han in i bilen och knappade på datorn i passagerarsätet för att sedan köra en runda. Han kom tillbaka, tog en kaffe på macken medan han väntade på sin kollega i en maskerad Mini och satte sig i bilen igen. Återigen knappade han på sin laptop i passagerarsätet som var sammankopplad med bilen. Därefter drog han i väg i en väldig fart med den maskerade Minin som försökte hänga på. Kan också berätta att M3:an lät fantastiskt.

 Nu tror vi alltså att BMW-föraren kanske trots allt hade lite koll på vad han gjorde med tanke på att han så omedelbart satte sig vid sin bärbara dator (kan ju så klart också vara att han gjorde något helt annat på den). Han tankade etanol och mappade sedan om motorns programvara, misstänker vi. Tog en runda och ändrade ytterligare några parametrar innan han var nöjd och sällskapet for vidare norrut mot testmarkerna i Norrland.

 Eftersom vi inte har fått några rapporter om en M3:a med maskering stående längs vägen, varken från er läsare eller vår spionfotograf som just nu är uppe i Norrland, funderar vi på om BMW ändå, mot alla odds, testar etanol i någon form. Motorn i nya M3 blir en rak sexa på 3,2 liter som med dubbelturbo kommer att ladda omkring 420 hästkrafter. Om etanolanpassning skulle vara ett alternativ kan vi räkna med ytterligare lite effekt. BMW M3 FlexiFuel, det vore något det.

 Kanske ”etanolmotorn” inte alls hör till nästa generation M3 utan endast används i rent testsyfte för annat bruk i framtiden. Den som lever får se.

Bilderna när M3:an tankar ”fel” bränsle ser du i bildgalleriet nedan.