Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
100917-nya bmw m5 f10
100917-nya bmw m5 f10
100917-nya bmw m5 f10
100917-nya bmw m5 f10

Nya BMW M5 ryter skönt

Här är det senaste om nästa generation BMW M5 – en film från Nürburgring där bilen pressades hårt för några dagar sedan. Lyssna på ljudet från dubbelturbo-V8:an. Den som sörjer gamla V10:ans bortgång behöver inte vara ledsen.

Nya BMW 5-serie har lanserats med både sedan- och kombikaross, så nu går alla (i alla fall alla BMW-frälsta) och väntar på pricken över i:et – det vill säga M-versionen.

Nästa generation BMW M5 börjar närma sig slutfasen i testandet och tack vare det bjuds vi nu på lite mer hud än tidigare – bilen är än lite mindre maskerad.

Men det främst inte mindre maskering denna film handlar om utan i stället bör man fokusera på två ting – bilens uppförande vid hårdkörning samt ljudet.

Som vi kan se kränger inte bilen nämnvärt vid kurvtagning, utan det ser stabilt ut som man kan förvänta sig av en bil av den här kalibern. BMW vill helt enkelt slå alla konkurrenter, främst Audi och Mercedes, på fingrarna. Men skönast av allt är nog ändå ljudet. Den som gillade gamla V10-motorns skönsång lär antagligen inte bli besviken trots att motorn är nedbantad med några deciliter och två cylindrar.

Under huven sitter en TwinScroll Turbo-version av N63-motorn som därmed betecknas S63. De åtta cylindrarna i vinkel har en volym om 4,4 liter och känns igen från X5 M och X6 M. Men i M5 blir det sannolikt mer muskler än i sina suvbröder. Det snackas om mellan 585 och 600 hästkrafter och omkring 720 newtonmeter i vridmoment.

Motorn sägs vara kopplad till en för nya M5 unik växellåda – en dubbelkopplad som baseras på den sjustegade vi hittar i M3. En åttaväxlad sägs också vara aktuell och den ska då vara försedd med start/stopp-teknik.

Nya BMW M5 lanseras mot slutet av nästa år, men innan dess är det avtäckning på Genèvesalongen i mars.

Ladda ner flash för att
   använda tvspelaren.

Läs mer

Test och provkörningar