Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Foto: Andreas Mau / CarPix

Nya BMW X1 blir hetare – med M Performance

Fyra ändrör på en BMW X1, det har du inte sett förut. Men när nästa generation dyker upp om ett knappt år, eller så, då får du allt vänja dig vid att bli passerad av en ”kvadrupelpipad X1”.

Med fyra runda doningar som tittar fram ur bakre stötfångaren tänker du genast på M-bilar. Men riktigt så bra är det inte, nästa generation BMW X1, som vi redan har sett rulla omkring i mer beskedligt testutförande, ska nämligen inte bli en fullfjädrad M-bil, däremot det näst bästa, det vill säga en M Performance-bil.

M Performance betyder spänstigare och rappare bil för sportigare upplevelse, som till viss del ska påminna om hur det är att ratta en äkta M-bil. Men skillnader är förstås stora, inte minst prestandan och prislappen.
M Performance betyder oftast även en del extra detaljer, exempelvis grövre luftintag i fronten som ska få bilen att se hungrigare ut.

Räkna med en front med kaxig attityd för att särskilja denna M Performance-version från sina mildare X1-syskon. Foto: Andreas Mau / CarPix

Denna prestandasuv kommer sannolikt att gå under namnet X1 M35i och använda sig av samma motor som exempelvis nuvarande X1:s syskon X2 har i M35i-utförande. Det rör sig i så fall om en turbomatad tvålitersmaskin som levererar 306 hästkrafter och 450 newtonmeter till samtliga fyra hjul via en åttastegad automatlåda. Som av en händelse har konkurrenten Mercedes-AMG GLA 35 4Matic exakt samma effekt men något lägre maxvrid (400 Nm). Mercan är möjligtvis också något långsammare (5,1 s) med tanke på att dagens X2 M35i gör 0-100 km/h på 4,9 sekunder.

Två puffror per sida brukar vara synonymt med en äkta M-bil, men framöver blir det mer av denna vara då även M Performance-bilar får dubbelt upp av utlopp för avgaser. Foto: Andreas Mau / CarPix

Nu kanske du utropar ”Men X2 M35i har bara två ändrör!”, och det har du helt rätt i. Men till nästa generation X1 planerar BMW att blotta fyra avgaspipor, så även till nästa Mini Countryman Cooper S, syskonbil till nya X1.

Under 2022 är det premiär för nya X1 som ersätter den generation som kom redan 2015. Själva marknadslanseringen ligger nog nästan ett år fram i tiden och de första X1-exemplaren av kommande generation som rullar ut på vägarna lär vara av årsmodell 2023.