Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
080710-nya-bmw-x3
080710-nya-bmw-x3
080710-nya-bmw-x3
080710-nya-bmw-x3

Nya BMW X3 avslöjad

Nuvarande BMW X3 får kämpa vidare i det numera stenhårda mellansuv-segmentet ett par år till. Men snart tar en ny generation över och det här är de första bilderna på den – nya BMW X3.

Det är inte helt fel att säga att BMW kan ta åt sig äran för att ha skapat det numera överbelamrade segment som består av mellanstora suvar. X3 är äldst i gänget som i övrigt består av Audi Q5, Mercedes GLK, Volvo XC60 och en hel radda mer plånboksvänliga alternativ från Japan. Eftersom X3 var först ut börjar den nu bli lite till åren, och av de nyinkomna bilderna att döma ligger bayrarna långt fram med utvecklingen av ersättaren.

Vår spionfotograf stötte på nya X3 när denne genomgick tester utanför Nürburgring. På bilderna kan vi se at nya X3 behåller dess föregångares proportioner. Det verkar som att BMW går försiktigt fram med nya X3, det vore väl dumt att ändra på ett vinnande koncept. Nya X3 tros bli mycket lik dagens, men med en mer framträdande grill och främre strålkastare som fortsätter en bit upp på framskärmarna. Mycket talar däremot för att nya X3 lånar mycket inspiration från BMW:s imponerande koncept CS, som med sin aggressiva hajliknande front visades häromåret.

BMW har fått en del kritik för att interiören i X3 inte riktigt har levt upp till det övriga modellutbudets kvalitet. Därför uppges man nu ha lagt ned stor möda på att höja byggkvaliteten i inredningsdetaljerna, inte minst för att kunna hålla stånd mot de starka konkurrenterna. I samband med generationsskiftet flyttas tillverkningen från Magna Steyr i Österrike till BMW:s fabrik i Spartanburg i USA, där den ska byggas jämsides med de större syskonen X5 och X6.

Den dubbelturbomatade 3,0-liters sexan från 335i får troligtvis ta plats i motorrummet i nya X3. Den starka och snåla 2,0-liters dieseln på 204 hästkrafter blir förmodligen även den ett motoralternativ. Det vore heller ingen överraskning om en hybridmodell ansluter framöver.

Läs mer

Provkörning