Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Nya BMW X5
Nya BMW X5
Nya BMW X5
Nya BMW X5 Foto: CarPix

Nya BMW X5 gasar på Ringen – får M5-motorn

Dagens BMW X5 har hunnit bli pensionsmogen med sina snart sex år på nacken. Nästa år kommer en ny och tredje generation med motor från BMW M5.

När BMW:s första serieproducerade suv presenterades år 2000 var det en av få suvar som uppförde sig som en personbil. BMW skapade dessutom en ny bilklass då de döpte om sin suv till sav, Sport Activity Vehicle. Detta för att verkligen förtydliga att det rörde sig om något helt nytt. Tidigt 2007 visades den andra generationen upp. Då hade X5 blivit betydligt mer praktisk med bland annat en tredje sätesrad men också större till storleken och mindre spänstig i sitt uppträdande.

Snart kommer en tredje generation och på den noggrant kamouflerade prototypen som testas på Nürburgringsyns det att kommande X5 blir större än nuvarande generation vilket också stämmer in på gällande rykten. Skillnader som går att urskilja är bland annat en tydligt framträdande grill med större njurar. Även en mer sluttande taklinje med högre uppdragna skuldror liknande X3 kommer att bidra till en mer sportig framtoning.

Nyligen figurerade bilder på Internet som visar smygtagna bilder på interiören som lånar många drag från nuvarande 1- och 3-serie med sin friliggande iDrive-skärm. Mittkonsolen kommer att likna den som sitter i 5-serie Gran Turismo och de dubbla friskluftutsläppen på varje sidan av instrumentbrädan påminner om dagens X5.

Vilka motorer som kommer dölja sig under huven är fortfarandet oklart men rykten tyder på att instegsmotorn blir en rak fyrcylindrig tvåliters diesel på runt 250 hästkrafter.  Övriga motoralternativ som hittar ner blir en större sexcylindrig diesel på tre liter. Enligt BMW är nämligen en cylindervolym på 500 kubikcentimeter optimal för prestanda och förbrukning. Även X5 M kommer att finnas kvar men här hämtas V8:an från senaste M5, tidigare 555 hästkrafter i X5 M höjs till 560 jämnt. För att möta konkurrensen från Cayenne och Touareg, som erbjuds med hybriddrift, lär även nya X5 utrustas med drivlina liknande den i 5-serie ActiveHybrid.

Tredje generationens BMW X5 har förmodligen premiär i mitten av 2013.  Fram till dess får vi hålla till godo med nedanstående färska spionbilder.