Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Nya Citroën C4 Picasso 2014
Nya Citroën C4 Picasso 2014
Nya Citroën C4 Picasso 2014
Nya Citroën C4 Picasso 2014 Foto: CarPix

Nya Citroën C4 Picasso visar allt i Norrland

Hmmm... logiken hos Citroën är vi inte helt på det klara med, men medan de visar upp nya C4 Picasso som konceptbil nere i Genève just nu är de samtidigt ute och kör med den skarpa versionen, helt omaskerad, i Norrland.

Bilsalongen i Genève fortsätter och allas blickar är riktade mot den schweiziska staden. Samtidigt fortsätter biltillverkarna sin vintertestverksamhet i norra delarna av Sverige, kanske i tron att färre ögon och – framför allt – kameror fokuserar mot deras kommande modeller. Men vår bilspionfotograf tar aldrig ledigt utan ligger alltid redo att kasta sig ur sin iglo med kameran i högsta hugg.

 Tidigare i dag, strax utanför hans iglo, parkerade en helt omaskerad bil, och inte vilken bil som helst, utan nya Citroën C4 Picasso. En ny C4 Picasso, det är väl inte så märkvärdigt tänker du. Nej, kanske inte, men i och med att Citroën nere i Genève visar upp konceptbilen Technospace, alltså nya C4 Picasso i konceptutförande, blir det lite annorlunda.

 Granskar vi den omaskerade bilen på bilderna här ser vi att den i princip är identisk med konceptbilen Technospace. Endast den tjocka ribban i grillen och plasten runt dimljusen har förändrats – från att vara silvergråa till att bli svarta. Dessutom har fälgarna lite annorlunda design även om grundkonceptet är detsamma.

 Nya Citroën C4 Picasso baseras på nya plattformen vid namn EMP2. Den har tillåtit Citroën sänka vikten på C4 Picasso med omkring 70 kilo vilket tillsammans med nya snåla motorer sägs ge låg förbrukning med koldioxidutsläpp så låga som 98 gram per kilometer.

 Nya C4 Picasso är exakt på millimetern 4,43 meter lång vilket gör den nästan tre centimeter kortare än utgående generation. På bredden mäter den 1,83 meter, samma siffra som föregångaren. På höjden har några centimeter kapats till 1,61 meter. Trots kortare bil kan vi räkna med att det blir rymligare interiört tack vare längre avstånd mellan hjulaxlarna med drygt fem centimeter. Bagageutrymmet växer, från dagens 500 till 537 liter.

 Något som lär bli magnifikt med nya C4 Picasso är runtomsikten. Dels för de kännetecknande sidorutorna längst fram på båda sidor, men också då D-stolparna består av svarttonat glas.

 Det dröjer inte länge tills det är dags för nya C4 Picasso att göra sitt första officiella framträdande. Redan i april är det dags att världspremiären äger rum. Försäljningsstart inom räckhåll med andra ord. Dagens C4 Picasso kostar från 174900 kronor medan den sjusitsiga versionen Grand C4 Picasso kostar från 189900 kronor. Förmodligen är det priser som Citroën inte kommer att rucka på allt för mycket.