Klart att formerna fortfarande känns kombi, men bakluckan är kraftigt sluttande och markfrigången hög.
Klart att formerna fortfarande känns kombi, men bakluckan är kraftigt sluttande och markfrigången hög. Foto: CarPix

Nya Citroën C5 är inte längre en kombi eller sedan

Den som saknat den komfortinriktade familjebilen Citroën C5 kan pusta ut, till viss del. Vår spionfotograf har fångat nya generationen på bild, men den påminner inte alls om den gamla. 

Första generationen Citroën C5 kom 2001 och ersatte både Xantia och XM. Bilen var tänkt som den stora familjebilen och andra generationen C5 såg dagens ljus 2007.

Någon vidare säljsuccé blev det dock aldrig tal om, produktionen lades ner 2017, och Citroën har sedan dess lyst med sin frånvaro när det kommer till sedaner och kombimodeller i Sverige. C5 har däremot fortsatt tillverkas för den kinesiska marknaden till alldeles nyligen.

Nu har vår spionfotograf fångat nya C5 på bild, och det är en… ja, vad är det? Även om formerna är kombilika ser den nya bilen ut att ha högre markfrigång samtidigt som bakluckan är hårt sluttande.

En crossover? En shooting brake? Halvkombi! Vi låter någon annan bestämma.

Förra vd:n Linda Jackson lovade nya C5 redan till förra året, men bilen tycks blivit försenad. Just därför tror vi att bilens lansering inte ligger långt bort, kanske så tidigt som i april i år på Shanghais bilmässa.

Bilen får inte gashydrauliska fjädrar denna gång, något som förra C5 och lyxiga C6 var sist med att ha, men däremot bör stötdämparsystemet man själva kallar Progressive Hydraulic Cushion leta sig in i nya C5. Komfort blir således fortsatt ledstjärnan.

Konceptet Citroën CXperience visades 2016, en bil nya C5 hämtar formerna från.

Utseendet bör påminna en hel del om konceptet Citroën CXperience. Fransmännen är duktiga på att ta i från tårna när det kommer till konceptbilar, som ni ser kan vi räkna bort de bakhängda dörrarna till exempel. Däremot ser baklamporna på den kamouflerade bilen ut att påminna om konceptets, men här mer sansade.

Plattformen är redan kända EMP2, som även suven C5 Aircross bygger på, samt DS 7 Crossback och Peugeot 508. Räkna alltså med att bilen lanseras som laddhybrid – det har ryktats om två effektuttag – och eventuellt även som elbil.

Nyligen lanserade C4 finns både med bensin- och dieselmotorer, nya C5 bör åtminstone komma med bensinmotor, vi är mer osäkra på diesel. Inom närmsta månaden vet vi.

Tittar vi nog tycks baklamporna påminna om dem på konceptbilen.
1 AV 4
Tittar vi nog tycks baklamporna påminna om dem på konceptbilen.
Foto: CarPix
2 AV 4
Foto: CarPix
3 AV 4
Foto: CarPix
4 AV 4
Foto: CarPix