Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Foto: CarPix

Nya Corvette ZR1 låter för mycket

Chevrolet är mitt uppe i slutskedet av utvecklingen av nya generationen Corvette ZR1. Bankörning på Nürburgring står på schemat för tillfället, men tydligen låter bilen för mycket och de har tvingats till en nödlösning.

Det är mer än fyra år sedan senaste generationen Chevrolet Corvette (C7) presenterades och det är över tre år sedan prestandaversionen Z06 dök upp. Modellversionen alla går och väntar på nu, och har så gjort ett bra tag, är ZR1:an som vi visat er spionbilder på tidigare. För inte räcker det med de 659 hästkrafter och 881 newtonmeter som Z06:an ger ifrån sig. Men allt handlar inte om effekt och vridmoment, nya ZR1 kommer att vara så mycket vassare än övriga Corvette-versionen på flera punkter – aggressivare utseende som påverkar aerodynamiken på ett positivt sätt vilket i sin tur påverkar körningen i rätt riktning – det vill säga åt det snabbare hållet. Nya ZR1 kommer med andra ord att bli snabb, räkna med att Chevrolet siktar på ett nytt rekordvarv runt Nürburgring.

På tal om Nürburgring, det är just där dessa nya spionbilder är tagna. Amerikanerna har nämligen flyttat utvecklingen, som är i en form av slutskede, till Tyskland där de sista pusselbitarna för perfektion ska finslipas och tryckas på plats. Valet av plats är kan dessutom ses som en bekräftelse på att ett nytt Nürburgring-rekord är i sikte, även om det är vanligt att testa bilar där.

Inget konstigt här... Foto: CarPix

Men allt är inte frid och fröjd under testrundorna på den drygt två mil långa och berömda banan. I tisdags förra veckan dök nya Corvette ZR1 upp på Ringen för första gången och några dagar senare var den tillbaka med väldigt lustiga ändrör. På de fyra ”trumpeterna” längst bak har man låtit montera krökta rör, alla pekandes åt vänster. Långa rör på de yttre ändrören, korta på de både inre.

Blir du förskräckt och tänker att det inte blir någon ZR1 för dig när den nya väl lanseras eftersom du gillar raka rör så har du helt klart överreagerat. När ZR1 kommer ut i handeln ser den inte ut så här längst bak. Däremot är de böjda rören där för tillfället av en viss anledning. ZR1 låter nämligen för mycket. När bilindustrin testar på Nürburgring råder bullernivågränser på 100 decibel. Nya ZR1:an låter alltså mer än så, i alla fall i det utförande som kördes i tisdags. Med de krökta rören lyckas man komma under 100 decibel genom att ”böja” ljudet.

... men i denna ände av bilen ser det allt annat än normalt ut. Foto: CarPix

Att det rör sig om en bullerdämpande åtgärd vet vi då det inte är första gången som högljudda bilar får liknande ”utrustning” påkopplad. Det är ett trick som använts förr och som kommer att användas även framöver.

Alx Danielsson körde med samma typ av knep (plus att han hade en extra ljuddämpare) när han slog till med en ny rekordtid runt Mantorp Park sommaren 2014. För att rekordet skulle gälla var bilen tvungen att ligga på max 95 decibel, inte de 108 decibel som Porschen gav ifrån sig som ”standard”.