Renault Espace 2015 Foto: CarPix

Nya crossovern Renault Espace siktad i Norrland

En ny generation Renault Espace håller på att utvecklas. Nu kan vi ge dig de första bilderna på modellen som efter 30 år som MPV blir något av en korsning av en MPV och en suv – en crossover.

Espace lanserades 1984 och tanken var att modellen skulle vara en Talbot. Men det blev Renaults emblem som fick pryda den franska minibussen som senare visade sig bli väldigt populär och något av en stilbildare. Bara några få månader innan Espace lanserades hade Chrysler släppt sin Plymouth Voyager på den amerikanska marknaden. Men först i Europa var Renault.

Nu har det passerat 30 år och fyra generationer Espace och det har hänt en hel del på bilmarknaden sedan dess. Fjärde och nuvarande generationen började på topp när den kom 2003 men därefter har det gått utför under de senaste åren.

 För att stävja trenden har Renault bestämt sig för en rejäl rockad i samband med generation fem. Renault Espace går från att vara en MPV till något av en crossover, vilket vi rapporterade om redan förra sommaren.

Första smakprovet på nya Espace fick vi på Frankfurtsalongen i höstas. Där visades konceptbilen Initiale Paris upp med designlösningar värda just en Espace. Konceptbilen gav en tydlig indikation på crossoverstuket med förhöjd markfrigång och sittposition men ändå med plats för sju åkande.

När vi nu kan visa er de första bra spionbilderna på nya Espace ser vi direkt slående likheter med konceptbilen från förra året. Fronten med grillen och strålkastarna är väldigt snarlika men det bett som stötfångarpartiets nedre del hade på konceptbilen har tonats ned.

 D-stolparna är hårt maskerade men vi tycker oss ändå kunna se att de inte blivit lika vågade som på konceptbilen. Aktern är även den välmaskerad så där får vi mest gissa oss till formerna, men att svansföringen inte blir lika hög som på konceptet syns tydligt. Bakljusen lär inte heller vara lite flotta som i Frankfurt.

 En annan detalj som försvunnit på prototypen jämfört med konceptbilen är de läckra dörrlösningarna där B-stolpar saknas och bakdörrarna därmed är upphänga i bakkant. På nya Espace fegar Renault ur en gnutta då de satt ditt konventionella bakdörrar.

Under den relativt korta huven lär vi få se ett antal olika bensin- (TCe) och dieselmotorer (dCi) med fyra cylindrar och turbo. Någon form av hybridvariant vore inte otroligt längre fram i tiden.

När får vi då se den färdiga versionen av nya Espace som crossover? Med största sannolikhet siktar Renault på stor världspremiär på hemmaplan och mest naturligt är då bilsalongen i Paris i oktober. Blir det så lär nya Espace finnas ute i handeln om max ett år.