Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Foto: CarPix

Nya Dacia Duster på bild – med former som känns igen

Nu kan vi visa er de första bilderna på nya generationen Dacia Duster. Trots hård maskering ser vi att det inte handlar om någon designrevolution för den rumänska suven.

Våren 2010 gjorde Dacia Duster entré på marknaden som ett väldigt billigt suv-alternativ. Den är fortfarande ett väldigt billigt alternativ då den i Sverige kostar från 99 900 kronor. Ganska mycket bil för pengarna, men en spartansk sådan. Sannolikt blir nya generationen även den spartansk för att inte äventyra prisbilden, men räkna med en rad uppdateringar åt det modernare hållet för att hänga med i svängen de kommande 7-8 åren.

I dag kan vi visa er de första bilderna på nya Duster. Trots att den är fullt maskerad, från topp till tå och från för till akter, kan vi se stora delar av formerna. Vår första iakttagelse är att grundformerna känns igen från nuvarande modell, men med eventuellt en lite kantigare touch (detaljerna är svåra att urskilja). Nya generationen ser på bilderna ut att vara större än dagens, det bekräftar även vår spionfotograf som alltså sett den live (annars hade det varit svårt att ta bilderna). Den känns större än de 431,5 centimeter som generation ett mäter från nos till bak, något som får oss att tro att bilen på bilderna förmodligen rör sig om versionen med förlängd hjulbas – Grand Duster – som det spekulerats om ett tag. Är detta Grand Duster är det med andra ord den sjusitsiga versionen vi tittar på.

Foto: CarPix

Sannolikt får nya Duster en motorpalett som motsvarar dagens, det vill säga små bensin- och dieselmotorer från Renault på 1,2, 1,5 samt 1,6 liter. Manuell växellåda blir förmodligen standard till samtliga versioner medan automatlåda (EDC-dubbelkopplingslåda) finns som tillval till en eller ett par modellversion. Framhjulsdrift blir standard men drivning på alla fyra lär finnas till samtliga modellversioner, precis som i dag.

Dacia Duster så som den ser ut i dag.Dacia Duster så som den ser ut i dag.Dacia Duster så som den ser ut i dag.
Dacia Duster så som den ser ut i dag.

När Dacia tänker visa upp nya Duster för första gången vet vi inte, men vi misstänker att det kan bli på bilsalongen i Frankfurt i höst och att marknadslanseringen därmed äger rum någon gång under första halvåret av 2018.