Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Nya Ford Mustang 2015
Nya Ford Mustang 2015
Nya Ford Mustang 2015
Nya Ford Mustang 2015 Foto: CarPix

Nya Ford Mustang – första bilderna!

En sjätte generation Ford Mustang är på gång och här har vi de första bilderna på den riktiga bilen. Roligast? Den stela bakaxeln försvinner! Konstigast? En rak fyra under huven!

Ford Mustang, en av bilvärldens stora ikoner, för inte så mycket väsen av sig längre. När femte generationen, S197, kom 2005 gjorde den entré med ett brak tack vare helt ny, retroinspirerad kaross som påminde om de ljuva fastbackmodellerna på 1960-talet.

 Nu tar en sjätte generation, S550, form och bilderna du ser här är de första på nya Mustang. Detta är alltså en prototyp och inte en mula med S197-kläder som tidigare bilder visat upp. Eftersom bilen nu är äkta vara har Ford valt att klä in den rejält för att hålla nyfikna blickar borta.

 Nya Mustang, som väntas ha premiär som årsmodell 2015, kommer med en rad tekniska nyheter där framför allt en sticker ut. Nya Mustang får nämligen individuell hjulupphängning bak, inte stel bakaxel som i dag. Det lär göra susen för modellens körbarhet. Men många hardcorefans lär ändå vrida på sig av obehag.

 En annan teknisk nyhet som förmodligen kommer få många att höja på ögonbrynen är instegsmotorn. Till Europa kommer nya Mustang med en rak fyra under huven, en EcoBoost-motor med turboladdning. Hur låter det tycker du?

 Självklart blir det också cylinder- och volymmässigt större maskiner. Dagens 3,7-liters V6 och 5,0-liters V8 plockas över till nya generationen men med smärre justeringar för framför allt mer effekt. Räkna med runt 450 hästkrafter i sistnämnda.

 Lägg därtill vässade versioner som motsvarar dagens ”Boss 302” och Shelby GT500. Sistnämnda sägs åtminstone namnmässigt försvinna ur sortimentet och ersättas med en modell som lystrar till namnet Cobra.