Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Foto: CarPIx

Nya generationen Mini avslöjad omaskerad

Mini blir ständigt lite mindre mini. Snart är det dags för den tredje generationen som blir något större än den nuvarande och nu har vi de första bilderna på omaskerade bilar.

Moderföretaget BMW väntas slå på stora trumman på höstens bilsalong i Frankfurt då en ny generation Mini ska lanseras och hittills har vi bara sett väl maskerade prototypbilar men nu har nya Mini-generationen fångats på bild i stort sett utan maskering. Spionfotografen var påpassligt på plats i buskarna när Mini höll en officiell fotosession med den nya bilen. Minis egna fotografer tog säkert jättefina bilder, men det gjorde även vår spionfotograf.

 Helt enligt förhandsspekulationerna ser det ut som att nya Minin växer några centimeter på alla ledder. Axelavståndet ser ut att vara lite längre och så även överhänget fram. Det går inte att missta bilen för att vara något annat än en Mini men i fronten ser vi ett nytt designspråk inspirerat av konceptbilen Rocketman, vilket bland annat innebär mer bakåtlutade strålkastare och en grill som ser ut som en stor öppen mun. I strålkastarna ses dessutom nya LED-slingor som går i en nästan hel cirkel.

 Motorhuven ger ett längre intryck än tidigare och har begåvats med en liten bula, notera att bulan finns både på den gula Cooper S-bilen och den röda bilen som inte är en S-modell. Längs med karossidorna är nyheterna mindre men vi lägger märke till att tanklocket har bytt sida från vänster till höger.

 Baktill är det runda och bulliga former som gäller. Lampinsatserna är större och rundare än på Mini av generation ett och två och de centralt monterade utblåsen på Cooper S-modellen ramas in av en kromlist som sveper i stötfångarens nederkant. Interiören får vi dessvärre inte se något av men tidigare spionbilder har indikerat att den stora hastighetsmätaren modell stekpanna försvinner och att hela förarmiljön präglas av mer BMW-känsla.

 Den tredje nya Mini-generationen byggs på BMW:s helt nykonstruerade framhjulsdrivna plattform UKL som kommer att utgöra grund för inte mindre än elva nya Mini-modeller och tolv små BMW-bilar. När det gäller motorutbudet är det fortfarande mycket som är oklart. Det tycks vara mer eller mindre spikat att nya Mini-generationen ska säljas med BMW:s trecylindriga bensin- och dieselmotor på 1,5 liter men om denna blir det enda motoralternativet eller inte återstår att se. Vissa uppgifter tyder på att BMW behåller den fyrcylindriga 1,6-litersmotorn med turbo för Cooper S och JCW-modellerna. En invändning mot detta är att den nya trecylindriga motorn utan problem ska kunna ge bortåt 300 hästkrafter med rejäl turboladdning och vi som har fått tillfälle att provköra den nya trepipen vet att den kommer att passa nya Mini som hand i handske. Sexväxlad manuell låda blir standard och åttaväxlad automat tillval.