Honda Civic Type R Foto: Copyright:by H.T. Sesterheim

Nya Honda Civic Type R i närheten av helvetet

Honda Civic generation nio lanserades alldeles nyligen och frågan alla ställer sig är om japanerna tar sitt förnuft tillfånga och gör en Type R-version av den. Av dessa nytagna bilder att döma så är svaret ja.

Bilderna du kan slå ett öga på i bildgalleriet nedan är tagna i närheten av Nürburgrings klassiska bansträckning, en plats som den forne stjärnföraren i Formel 1, Jackie Stewart, en gång kallade för gröna helvetet.

 Vad som gör oss misstänksamma på att bilen på bilderna är en Honda Civic Type R är så klart den stora vingen på bakluckan. Även om bilen i övrigt ser mer eller mindre standard ut bör den vara ett tecken på att Honda är ute och testkör någonting speciellt. Och i pipelinen borde det stå just en Type R på tur. Men eftersom vi inte ser några andra Type R-specifika attribut tar vi bilen på bilderna för en mula. Honda är alltså ute och testar det tekniska undertill, inte karossbiten.

 Det skulle också kunna vara Mugen som är ute och testar sin version av Civic då de har liknande konstruktioner på sina vingar, men vi tror ändå inte det då Mugen, precis som vi, väntar på att en ny generation Civic Type R ska släppas.

 Om det nu är Type R på bilderna får du föreställa dig den färdiga bilen med grövre frontspoiler med större och djupare luftintag, hjulhus kraftfullt markerade av bredare skärmar och biffigare ändrör, troligtvis integrerade i en tuff diffusor. Lägg därtill ett chassi som är betydligt fastare i hållningen än på vanliga Civic.

 Under huven kan vi förutspå en fyrcylindrig maskin som gillar höga varvtal. Helt obekräftade uppgifter talar om mellan 220 och 230 hästkrafter vilket skulle vara lite klent jämfört med till exempel fyrhjulsdrivna Volkswagen Golf R som har 270 hästkrafter eller framhjulsdrivna Scirocco R som har 265 hästkrafter. Men Honda satsar i stället på ett chassi som ska slå konkurrentbilarna på fingrarna och därmed vara snabbare på bana ändå.

 När en ny generation Honda Civic Type R finns i en bilhall nära dig kan vi inte svara på. Relativt snart hoppas vi.