Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Foto: CarPix

Nya Honda NSX på Nürburgring – utan att brinna upp

Honda är på gång rejält. Vi är många som går och väntar på både nya Civic Type R och nya NSX. Sistnämnda har nu återigen siktats på Nürburgring. Senast det begav sig brann den upp.

Ena veckan får du läsa om (och lyssna på!) nya Civic Type R, andra veckan om nya NSX. Du som är svag för Hondas sportigare bilar har alltså för tillfället händerna fulla.

En ny generation av NSX har det varit snack om bra länge, även om det började dåligt för sex år sedan då Honda-chefen under sitt jultal sa att modellen inte blir av på grund av det ekonomiska läget. Men Honda kom på andra tankar, vilket vi är glada för.

Konceptbilen Acura NSX visades upp på bilsalongen i Detroit i januari 2012 och trots en déjà vu-visning på samma salong ett år senare har japanerna ännu inte kommit till skott.

I somras kunde vi visa er bilder på en prototyp när den avverkade varv efter varv på Nürburgring. Bara minuterna efter det att vi hade publicerat bilderna brann Hondas testbil upp – helt och hållet. Det visade vi också bilder på.

Nu har Honda tagit det säkra före det osäkra och gett sig ut på Nürburgring när det inte råder högsommarvärme. Vi misstänker också att de har gått till botten med varför sommarens bil brann upp, så att det inte händer igen. Incidenten i somras kan eventuellt ha skjutit fram premiären något, men det hoppas vi verkligen inte på. Förhoppningsvis blir det premiärvisningsdags någon gång i mitten av nästa år, precis som tänkt.

Precis som sin legendariska föregångare kommer nya NSX dra nytta av kraften från en V6-motor. Men medan 1990-talets mytomspunna generation hade strax under 300 hästkrafter får nya generationen omkring 400. Men alla hästar kommer inte från förbränningsmotorn. Nya NSX ska nämligen ha en hybriddrivlina där elmotorer assisterar V6:an. Drivlinepaketet kompletteras av en sjuväxlad dubbelkopplingslåda.

V6:ans montering mellan bakaxlarna kvarstår, däremot blir det inte i bakhjulsdrivet utförande som förr i tiden. Medan förbränningsmotorn driver bakhjulen ska en elmotor driva de främre. Fyrhjulsdriftsystemet blir vad Honda kallar Sport Hybrid SH-AWD där bokstavskombinationen mot slutet står för Super Handling All-Wheel Drive. Det ska enligt Honda bjuda på egenskaper som inte något annat fyrhjulsdriftsystem kan matcha.

Nya Honda NSX blir en bil med supersportbilsprestanda men sannolikt med en lägre prislapp à la Nissan GT-R. Därmed kommer etablerade européer som Porsche 911 Turbo, Ferrari 458 Italia och Lamborghini Huracán att få all anledning att se upp.

Frågan är bara: kommer nya NSX att kunna slå sig in på topp 20-listan över världens accelerationssnabbaste bilar? Sannolikt är svaret ja. Nästa år lär vi veta och först 2016 lär vi få chansen att testa det själva då säljpremiären av nya NSX lär dröja till dess.