Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Foto: CarPix

Nya Hyundai Santa Fe visar nosen

Hyundais stora suv Santa Fe börjar, i nuvarande form, bli till åren. En ny generation är under utveckling och våra spionbilder visar några av nyheterna.

Dagens Hyundai Santa Fe, som även finns i ett sjusitsigt Grand Santa Fe-utförande, lanserades på den europeiska marknaden i september 2012. Nuvarande generation är alltså fem år gammal och ska hänga med ytterligare ett tag. Dock är ersättaren på ingång inom kort, något våra nya spionbilder är en bekräftelse på. Vi har redan sett nya Santa Fe i maskerat utförande men denna gång har koreanerna lättat på maskeringen i fronten eftersom bilen testas i riktigt varmt klimat. Därför har de varit tvungna att blotta grillen och därmed får vi också en bättre bild av hur övriga fronten ser ut.

Foto: CarPix

Det första som slår oss är grillens nya form som lirar helt i stil med Hyundais senaste alster, bland annat nya i30 och Kona. En aning böjda kanter och bikakemönstrat grillmönster.

Tittar vi på omkringliggande detaljer ser vi ett strålkastararrangemang som helt skiljer sig från hur det ser ut på dagens Santa Fe. Högt placerat, uppe mot huvkanten, ser vi två ”jack” som sannolikt innehåller LED-stripes. Själva huvudstrålkastarna är placerade lite längre ned på var sin sida om grillen. Arrangemanget påminner tydligt om hur det ser ut på nya, lilla crossovern Kona som presenterades i mitten av juni. Dock ser det ut som att det tunna luftinsläppet ovanför grillen och de två delvis centrerade dimljusen under densamma inte hänger med till Santa Fe.

Så här ser lillabror Kona ut i nyllet. Nya Santa Fe ser ut att få ett liknande utseende.

Andra noterbara förändringar hos nya Santa Fe är en lägre position av ytterbackspeglarna. Denna placering, med speglarna monterade på dörrbladen, är lite av en fluga i bilbranschen just nu.

Storleksmässigt är det svårt att uttala sig om nya Santa Fe, men sannolikt blir den större än dagens generation. Bilen på våra spionbilder ser klart större ut än vanliga Santa Fe i dag, den ser mer ut som Grand Santa Fe, baserat på fönsterlinjen över bakdörrarna och bakskärmarna. Det kan vara så att det är nya Grand Santa Fe vi tittar på, eller också är det vanliga Santa Fe som har vuxit till sig ordentligt.

Foto: CarPix

I Sverige i dag erbjuds Santa Fe endast med en 200 hästkrafter stark dieselmotor på 2,2 liter kombinerat med antingen framhjuls- eller fyrhjulsdrift. Nya Santa Fe lär få se något liknande under huven men med en ny Euro 6-klassad maskin som bjuder på bättre bränsleekonomi och lägre utsläpp.

Bensinvarianter lär också erbjudas men sannolikt inte på de olika europeiska marknaderna. Förhoppningsvis får vi i stället ta del av en eller kanske flera framtida laddhybridvarianter av Santa Fe. Hyundai och syskonmärket Kia har ju sagt att de till 2020 ska släppa 31 olika lågutsläppsmodeller där både hybrider, laddhybrider och elbilar ingår.

Nya Santa Fe presenteras förmodligen under 2018 som 2019 års modell. Försäljningsstarten kan komma att dröja till tidigt 2019.