Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Foto: CarPix

Nya Kia Sorento avslöjad helt utan maskering!

I dag kan vi visa er de första bilderna på nya Kia Sorento. Inte en endaste kvadratmillimeter av bilen är maskerad. Vår spionfotograf fångade nämligen nya Sorento när den fotograferades inför kommande reklamfilmer och -bilder.

Kia Sorento generation fyra har vi sett förr. Först med otymplig maskering som gjorde att vi fick noll känsla för formerna, sedan dök den upp med slimmad maskering som gav oss en fin inblick i vad som komma skall. Nu behöver vi dock inte längre gissa vad exakt som döljer sig under den spräckliga folieringen, för vår spionfotograf fick span på Sorento under en fotosession i Kalifornien. I och med att det handlade om inspelning av reklammaterial för modellen är bilen helt naken, inte ens den minsta lilla maskering pryder nya Sorentos exteriöra detaljer.

På våra bilder här upplevs Sorento som mindre än dagens generation som funnits på marknaden sedan årsmodell 2015 och som uppdateras inför 2018. Men storleken är ungefär densamma, det noteras framför allt genom att titta på bilen rak från sidan. I stället är det de nya formerna som gör att nya Sorento känns nättare, inte minst då den massiva grillen och de stora strålkastarna har ersatts med betydligt slankare doningar. Även om nya grillen följer Kias senaste grillrecept påminner fronten en hel del om hur Volkswagens suv-modeller ser ut framtill. Strålkastarnas integration med grillen är störst bidragande orsak till det.

Ny suv från Volkswagen? Icke. Nya Kia Sorento.Ny suv från Volkswagen? Icke. Nya Kia Sorento.Ny suv från Volkswagen? Icke. Nya Kia Sorento.
Ny suv från Volkswagen? Icke. Nya Kia Sorento. Foto: CarPix

Bakänden kommer att bli ett diskussionsämne på Internet. Det är många och tydliga veck som gäller hos generation fyra, och de stora bakljusen är ersatta med betydligt mindre grejer. Två upprättstående ljusenheter på var sida om baken. Bakljusdesignen skulle man kunna kalla för typisk amerikansk. Hade koreanerna valt ännu en upprätt ljusenhet per sida hade bakljusarrangemanget helt klart varit Mustang-inspirerat.

Silhuetten som sidofönstren bildar är väldigt lik den som finns på dagens Sorento.Silhuetten som sidofönstren bildar är väldigt lik den som finns på dagens Sorento.Silhuetten som sidofönstren bildar är väldigt lik den som finns på dagens Sorento.
Silhuetten som sidofönstren bildar är väldigt lik den som finns på dagens Sorento. Foto: CarPix

Vi ser på bilderna att ytterbackspeglarna har flyttat ned ett hack till plåten på framdörrarna. Tidigare satt de där främre sidorutorna gränsar mot A-stolprötterna. Flytten ger en förare av nya Sorento bättre utsikt snett framåt.

En detalj som har tillkommit och som gör att sidofönstrens kontur skiljer sig en aning från generationen innan är de bakvända ”hajfenorna” bakom C-stolparna. Här har Sorento sporrats av hur det ser ut på Kia ProCeed. Fler Kia-modeller framöver kommer nästan garanterat att få se samma fena.

Två tredjedelar Ford Mustang-bakljus.Två tredjedelar Ford Mustang-bakljus.Två tredjedelar Ford Mustang-bakljus.
Två tredjedelar Ford Mustang-bakljus. Foto: Kia

Kia har ännu inte elektrifierat Sorento, men med nya generationen kommer det att ske. Bensin- och dieselmotorer av olika slag kommer att finnas, och kommer att skilja mellan olika marknader, men bland nyheterna lär vi hitta mildhybrider och så småningom också en laddhybrid. Kanske också en ”mittemellanhybrid”, det vill en vanlig icke-laddbar hybrid.

Notera fotobilens enorma stänkskydd. Sådana borde alla bilar ha i dag.Notera fotobilens enorma stänkskydd. Sådana borde alla bilar ha i dag.Notera fotobilens enorma stänkskydd. Sådana borde alla bilar ha i dag.
Notera fotobilens enorma stänkskydd. Sådana borde alla bilar ha i dag. Foto: CarPix

Första marknad av få ta del av nya Sorento, och det väldigt snart, blir Sydkorea. Därefter står bland annat Nordamerika och Europa på tur. Eventuellt kommer den hit i höst men kanske mer troligt att den dyker upp i början av 2021, när nuvarande Sorento i ansiktslyft utförande har tre år på nacken.