Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Lamborghini HuracánLamborghini HuracánLamborghini Huracán
Lamborghini Huracán Foto: CarPix

Nya Lamborghini Huracán nu i Sverige!

Lamborghini Gallardo är död, länge leve Lamborghini Huracán! Nu har vi fler och bättre bilder på Sant’Agata Bologneses kommande superbil. Bilder tagna i Sverige!

Gallardo, Lamborghinis i särklass bäst säljande modell genom tiderna, har som bekant nått vägs ände. Det sista exemplaret rullade ut genom fabriksportarna 25 november i år.

 Efterträdaren, som utåt sett är namnlös då italienarna officiellt inte förmedlat något tilltalsnamn, har mycket att leva upp till. Men då Gallardo är en gammal modell och med Aventador i färskt minne vet vi att bilbyggarna i Sant’Agata Bolognese kan leverera.

Gallardo-efterträdaren har vi länge kallat Cabrera eftersom det var det namn som vi alla trodde att den skulle lystra till. Men purfärska uppgifter från England, närmare bestämt från AutoExpress, säger att supersportbilens namn blir Huracán. En initierad källa till dem har bekräftat Lamborghinis namnval som är det spanska ordet för orkan. Ett passande namn minst sagt.

 Huracán är från början mayaindianernas ord för guden över eld, vind och storm. Att Huracán låter som ett sannolikt modellnamn stärks av att Lamborghini varumärkesregistrerade det 19 april 2012, samtidigt som man gjorde detsamma med namnet Urus som Lamborghini-suven är tänkt att ha.

Lamborghini Huracán är syskonbil med nästa generation Audi R8. Därmed kommer de båda bilarna att låna flertalet komponenter sinsemellan. Aluminium och kolfiber lär vara två material som figurerar mycket i framtida broschyrer när Lamborghini ska beskriva bilen. Både chassi och kaross kommer att nyttja lättviktsmaterialen, om inte fullt ut så i alla fall en bra bit. Det hjälper till att sänka både vikt och tyngdpunkt samtidigt som köregenskaperna kan vässas på ett helt annat sätt.

Det är inte fastslaget vad som ska trumma på under motorhuven bakom kupéutrymmet. Internt är det så klart fastslaget, dock har inga uppgifter slingrat sig ut till oss. Men med all sannolikhet handlar det återigen om V10:an på 5,2 liter som fanns i Gallardo (från allra första början var den på 5,0 liter). Dock kommer maskinen att vara kraftigt uppdaterad, inte bara för att erbjuda bättre prestanda men också för att sänka både bensinförbrukning och koldioxidutsläpp för att möta kommande EU-normer för vad bilar får lov att släppa ut. Gallardo hade exempelvis koldioxidutsläpp på mellan 315 och 400 gram per kilometer beroende på årgång.

Nya motorn lär pumpa ur sig 600 hästkrafter eller mer, jämfört med Gallardo som toppade med 570 hästkrafter. Vridet lär också bli massivare än Gallardos 540 newtonmeter.

 Drivlinan består även av en ny dubbelkopplingslåda med sju växlar som skickar vidare hästkrafterna ut till alla fyra hjul. Lamborghinis E-gear-låda är ett minne blott.

 Fartmässigt borde Huracán övertrumfa sin föregångare Gallardo rejält. Ska vi tippa på 0-100 km/h på mindre än 3,4 sekunder som värstingen Gallardo LP 570-4 Super Trofeo Stradale nådde ner till?

Bilderna du ser här i dag är tagna i Göteborgs hamn i går. Huracán har med andra ord äntrat svensk mark för första gången och i skrivande stund är den förmodligen redan uppe i Arjeplog. Synd för dem att vintern har tagit rast och vila, plusgrader är vad som väntar italienarna för tillfället.

 Två Huracán och två Aventador tog sikte norrut i går.

Vill du också smyga i buskarna och fotografera hemliga bilar? Ta då chansen att bli bilspion med oss. Läs mer här.