Foto: CarPix

Nya Land Rover Defender siktad i skogarna utanför Arjeplog

Bilvärlden har inte varit densamma sedan Land Rover Defender gick ur tiden, men snart är den (världen alltså) tillbaka i gamla gängor. En ny Defender kommer, och det redan i år.

Klockan 10.22 den 29 januari 2019 är det tre år sedan Land Rover Defender, så som vi kände den under mer än sex årtionden, rullade av produktionsbandet i brittiska Solihull-fabriken för sista gången. Dessförinnan hade över två miljoner exemplar rullat av samma band. Ingen annan bilmodell har tillverkats under så lång period, från 1948 till och med 2016. Imponerande.

Vad som inte imponerade för många var att Defender – trots sina spartanska egenskaper, som också gjorde den så omtyckt – var ute ur spelet. Men den är på väg in igen, i helt ny skepnad. Land Rover har bekräftat en ny generation som just nu går under den interna beteckningen L663. Den brittiska biltillverkaren har till och med själva skickat ut egna, officiella spionbilder på modellen. Våra spionbilder är dock tagna utan Land Rovers vetskap, när de testar nya Defender i modellens rätta element, nämligen i skogarna utanför Arjeplog.

Foto: CarPix

Bilen på bilderna är den större av de två modellversioner som ska lanseras, med andra ord Defender 110 (One Ten om du vill uttala det på rätt sätt). 110 står för axelavståndet i tum. Den andra modellversionen är Defender 90 (Ninety). Det ska dock poängteras att avståndet mellan hjulaxlarna på gamla Defender 90 inte var 90 utan 92,9 tum. Förmodligen ansåg man att det var snyggare med en avrundad siffra, precis som när Defender 127 i ett senare skede kom att heta Defender 130.

Maskeringen till trots ser vi med all tydlighet att det är en Land Rover och kantigheten sladdrar om att Defenders ursprungliga former lever kvar till stora delar. Fronten är däremot betydligt mjukare och mer tillbakalutat formgiven än på tidigare Defender-generationer. Fronten ser ut att påminna en hel del om hur det ser ut på Land Rover Discovery men i ett mer upprätt utförande, dock inte lika mycket som på föregående generation av Discovery.

Utseendet, bortsett från fronten, påminner även delvis om Land Rover DC100 Concept som visades 2011. DC100 Concept hade, som namnet visar, ett axelavstånd på 100 tum.

Foto: CarPix

Att Land Rover frångår vissa av de typiska Defender-formerna kommer inte som en överraskning. Företagets marknadschef Felix Bräutigam sa i höstas att nya Defender inte ska bli en kopia, inte heller en retrobil. I stället ska det bli något som tar modellen framåt.

Defender förknippas ofta med ett reservhjul på bakluckan på den sidohängda bakluckan. Sidohängt är det även på bilen på våra spionbilder, men något reservhjul ser vi inte skymten av. Kanske det ibland strulande hjulet på bakluckan försvinner helt och hållet, som på Discovery. Men vad skulle i så fall Defender-fansen säga om det?

Vilka motorer som hamnar under den flacka huven återstår att se, men enligt det brittiska bilregistret har testprototyperna som synts till på vägarna alla varit utrustade med Jaguar Land Rovers Ingenium-dieselmotor på 2,0 liter som i dag används i flertalet av koncernens bilar. Den finns i flera olika utföranden med olika effektuttag, från 150 till 204 hästkrafter.

Foto: CarPix

Vi kan också räkna med någon form av elektrifierad variant av nya Defender med tanke på att Jaguar Land Rover har sagt att alla deras modeller från och med 2020 ska vara just elektrifierade. Vi ska nog inte förvänta oss en helt eldriven Defender, kanske inte heller en laddhybrid även om det är fullt möjligt, däremot är en 48-volts mildhybrid högst sannolik.

Premiärvisningen av nya Land Rover Defender sker sannolikt i slutet av 2019. Kanske det finns en liten, liten chans att det blir så tidigt som på bilsalongen i Frankfurt i september. Tillverkningen av modellen kommer igång under 2020.