Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Foto: CarPix

Nya Mazda 2 är en Toyota

Nya Mazda 2 är på ingång och den kommer att bli mer lik Toyota Yaris än vad som tidigare har meddelats.

I december 2020 meddelade Mazda att nästa generation av deras småbil Mazda 2 kommer att dela plattform med Toyota Yaris. En lösning som framför allt gynnar Mazda som kan sänka sina utsläpp genom att montera Toyotas hybriddrivlina i sin småbil. Toyota och Mazda har tidigare inlett en allians där de slår samman sina koldioxidutsläpp för att klara av EU:s utsläppskrav.

1 AV 2
Foto: CarPix
2 AV 2
Foto: CarPix

Vår bilspion har fångat nya Mazda 2 på bild och det verkar som att Mazda har valt att använda bra mycket mer än bara plattformen från Yaris till sin nya tvåa. I stort sett hela bilen bortsett från emblemet. Vid en första anblick ser det ut som en vanlig Yaris men bakom den svarta tejpen över emblemen fram och bak kan vi skymta den välbekanta Mazda-logotypen. Detta gör det också lättare för Mazda att tillverka nya tvåan jämte Toyota Yaris vid fabriken i norra Frankrike.
Nya Mazda 2 ska troligen lanseras under 2022 och kommer då att dela även drivlina med Yaris, en 1,5-liters hybriddrivlina med totalt 116 hästkrafter.

1 AV 2
Foto: CarPix
2 AV 2
Foto: CarPix

Detta är inte första gången Toyota och Mazda delar bilar med varandra. Så sent som 2019 visade Toyota upp en ny Yaris för den amerikanska marknaden. Den var i grunden en Mazda 2 med Toyota-emblem. Toyota har sedan tidigare i år ett liknande avtal med Suzuki som säljer Corolla och RAV4 under namnen Swace och Across.