Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Foto: CarPix

Nya Mazda 3 testas mot Volkswagen och Audi

Fjärde generationen Mazda 3 har världspremiär om bara en dryg vecka. Nu har vi stött på den i Tyskland där Mazdas testare låter jämföra den med Volkswagen Golf och Audi A3. Som bonus har vi även bilder på interiörer.

För ett par veckor sedan skickade Mazda ut en första bild där vi fick se de bakre takstolparna av nya Mazda 3 i både sedan- och halvkombiutförande. Bilden fungerade som en teaser inför världspremiären i Los Angeles den 28 november, alltså om bara drygt en vecka.

Nu har vår spionfotograf fått span på nya ”trean” på europeiska vägar. På tysk asfalt dök plötsligt Mazdas testteam upp med en maskerad prototyp som ger oss en vink om hur utseendet blir, nämligen lite vassare än tidigare med flackare huv, spetsigare nos och en annan avrundning av rumpan. Grundformen består dock.

Foto: CarPix

Det intressanta med dessa bilder är att vår spionfotograf lyckades fotografera insidan av nya Mazda 3. Med hjälp av dessa bilder kan vi se att instrumentbrädan är helt ny och mer minimalistisk med en större integration av ventilationsgaller samt radio- och luftkonditioneringsdel. Infotainmentskärmen är fortsatt fristående men i och med instrumentbrädans utformning blir den inte lika påtaglig som tidigare. Skärmen är dessutom lägre och bredare än den som sitter i dagens Mazda 3.

Foto: CarPix

En annan intressant grej vi ser på spionbilderna är att Mazda testar nya generationen mot Volkswagen Golf och Audi A3, samt har med sig nuvarande Mazda 3 som referensbil. Både Golf och A3 hålls av många högt i C-segmentet, så Mazda siktar helt enkelt högt med nya ”trean”.

Mazdas testlag jämför nya Mazda 3 med Volkswagen Golf och Audi A3.Mazdas testlag jämför nya Mazda 3 med Volkswagen Golf och Audi A3.Mazdas testlag jämför nya Mazda 3 med Volkswagen Golf och Audi A3.
Mazdas testlag jämför nya Mazda 3 med Volkswagen Golf och Audi A3. Foto: CarPix

Nya Mazda 3 blir Mazdas första modell som byggs på nya SkyActiv Vehicle Architecture-plattformen som enligt Mazda är utvecklad med intensifierat fokus på mänskligt centrerad designfilosofi för att maximera människokroppens förmåga att balansera sig. Fina ord som är svåra att förstå, vi ska försöka vara tydligare i framtida test.

En del av bilden som Mazda skickade ut för några veckor sedan.En del av bilden som Mazda skickade ut för några veckor sedan.En del av bilden som Mazda skickade ut för några veckor sedan.
En del av bilden som Mazda skickade ut för några veckor sedan.

Även nya motorgenerationen SkyActiv-X lanseras i samband med nya Mazda 3. Med de nya motorerna ska körupplevelse och bränsleekonomi nå nya höjder.