Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Nya Mercedes A-klass ser solljuset!

Nuvarande generationen av Mercedes A-Klass lanserades 2012 och börjar bli lite till åren. Strax är det dags för generation fyra att ta plats, och vår spionfotograf har lyckats fånga nykomlingen på bild.

Mercedes A-klass hade det jobbigt i begynnelsen av sin livstid som modell, och första generationen välte i Teknikens Världs älgtest vilket ledde till att Mercedes återkallade de sålda bilarna och fixade till det problemet. Tredje och nuvarande generationen är emellertid långt kommen jämfört med första generationen, och dagens A-klass är en riktigt bra bil.

A-Klass fick ett facelift 2015 och känns fortfarande ganska fräsch till utseendet, men inom två år är det dags för nästa generation att ta platsen i rampljuset. Än så länge gömmer sig nya A-klass dock fortfarande bakom stora mängder maskering, och så mycket till former är inte lätt att urskilja än. Men det är trots allt tydligt att det är A-klass det rör sig om.

Storleken på nya A-klass är ungefär samma som nuvarande generation, men axelavståndet kommer att förlängas vilket ska leda till större utrymmen, primärt för de som färdas i baksätet. Baklamporna är numera delade, något som syns tydligt på bilderna, vilket innebär att nya A-klass kommer att få en större öppning till bakluckan som kommer att underlätta både in- och ut-lastning ur bilen.

Bilen kommer att byggas på en ny plattform kallad MFA2 som både är lättare än den gamla MFA-plattformen och tillåter fler olika drivlinor än vad som var möjligt med den versionen. MFA2-plattformen kommer även användas till kommande B-klass, CLA och en mindre suv kallad GLB.

Två olika versioner av nya A-klass är på tapeten, men vi i Sverige kommer troligtvis endast att få nöja oss med halvkombi-karossen med fem dörrar. Den andra varianten är en fyradörrars sedan, men är troligtvis endast aktuell för den kinesiska marknaden.

Motorutbudet kommer till allra största delen bestå av fyrcylindriga motorer, både bensin och diesel. Sedan är självfallet AMG-modeller planerade också, varav den starkaste troligtvis kommer bli A 45 AMG. I den borde vi kunna förvänta oss minst 400 hästkrafter. Bli inte förvånad om Mercedes dessutom erbjuder A-klass med en trecylindrig motor och som plug-in hybrid.

Nya A-klass kommer troligtvis debutera på bilsalongen i Frankfurt i september 2017 och börja levereras till kunder tidigt under 2018.