Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Foto: CarPix

Nya Mercedes A-klass ute på hårdtest

En ny generation Mercedes A-klass är i faggorna och nu har den dykt upp, kraftigt maskerad, på Nürburgring. Men vi vet vad för hemligheter som döljer sig under foliering och plastsjok.

Det känns nästan som i går, men det var det inte. Vi syftar förstås på när dagens Mercedes A-klass presenterades. Då stod det 2012 i kalendern och modellen, som i och med dagens generation blev en mer konventionell golfklassare, är således numera fyra år gammal (trots ett lyft inför 2016). Än är det inte dags för avlösning, men den tiden närmar sig med stormsteg och utvecklingsteamet hos Mercedes nere i Stuttgart är därför igång med arbetet sedan ett bra tag tillbaka. Så pass långt tillbaka att bilen, inte en mula utan en prototyp, nu gör debut på Nürburgring. Det är emellertid inte första gången som den fastnar på spionbilder, det gjorde den nämligen redan i juli när den utsattes för värmetest i varma länder längs Medelhavet.

Nya A-klass byggs på MFA2-plattformen som är Mercedes vidareutvecklade variant av dagens MFA-plattform. Den innebär inte bara lägre grundvikt utan även förberedelse för andra drivlinor än de konventionella bensin- och dieseldrivna. Nästa generation A-klass, den fjärde, kommer att se världen som laddhybrid och kanske också som ren elbil.

Bensin- och dieselmotorerna kommer dock att finnas kvar, men i form av en annan uppställning. Förmodligen är även trecylindriga varianter aktuella.

Högst upp i näringskedjan kommer en AMG-version att trona. Dagens variant bjuder på 381 hästkrafter, så bli inte förvånad om 400-vallen sprängs. Vem har sagt att hästkraftskriget är över?

Foto: CarPix

Storleksmässigt blir nya A-klass i paritet med dagens men med bättre interiöra utrymmen. Denna förvandling åstadkommer Mercedes genom att göra avståndet mellan hjulaxlarna längre, det vill säga längre än de 269,9 centimeter som A-klass kan stoltsera med i dag.

Karossmässigt kan vi förvänta oss former motsvarande dagens generations, men med vissa skillnader. Vecken på dörrsidorna ser ut att vara kvar men i mjukare utförande och bakluckans skärning är, som bilderna avslöjar, betydligt mer praktiskt utförd. Den delar nämligen respektive bakljus i två halvor, till skillnad mot i dag, vilket ger en bredare baklucka.

Utöver femdörrarskarossen får nya A-klass även en sedankaross. Den ska dock inte blandas ihop med CLA, utan A-klass Sedan är tänkt att bli kinesernas favorit.

En hel del utvecklingsarbete kvarstår innan nya Mercedes A-klass är redo för debut, något som vi misstänker sker på bilsalongen i Frankfurt hösten 2017, det vill säga bara ett par timmars Autobahn-resa från Mercedes huvudkvarter i Stuttgart. Marknadslanseringen bör därmed vara planerad till de tidiga månaderna av 2018.