Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Foto: CarPix

Nya Opel Astra på bild slankare än någonsin

Vår spionfotograf har lyckats fotografera nästa generation Opel Astra bärandes sin produktionsmässiga kaross. Trots maskeringen ser vi en hel del av förändringarna.

Opel Astra generation J, det vill säga dagens generation, är kommen till åren. Det är sex år sedan den visades upp på Frankfurtsalongen och det är snart tre år sedan den ansiktslyftes. En ny generation är därmed på ingång och vi tror att Opel har planerat världspremiären till årets Frankfurtsalong som äger rum i höst. Dagens omgång spionbilder kan ses som en bekräftelse på våra tankar eftersom testbilen som vi ser här har tappat en hel del maskering jämfört med tidigare testbilar.

Till en början ser formerna ut att vara desamma som hos dagens Astra – och jo, grundformerna är väldigt snarlika. Men synar vi bilen närmare ser vi förändringar i fronten, inte minst strålkastarna, annorlunda ytterbackspeglar, nytt utförande på fönsterlinjen mot den bakre takstolpen och nya L-formade bakljus samt ny stötfångare. Ett kraftigare veck längs midjan noterar vi också, liksom en något uträtad ”hockeyklubba” som löper längs med tröskellådan och upp mot bakre hjulhuset.

Tekniskt verkar det som att Opel arbetat fram en kraftigt uppdaterad version av plattformen som dagens Astra använder sig av, nämligen den som heter Delta II och som används av många olika modeller inom GM-sfären. Största förändringen är vikten. 150 kg lättare än föregångaren sägs nya generationen bli.

Motorerna blir många, från små och snåla turbomaskiner till en värsting med kanske uppemot 300 hästkrafter. Sistnämnda heter på Opel-språk OPC.

Lansering någon gång nästa år, om nu premiären är förlagd till Frankfurt i höst.