Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Foto: CarPix

Nya Opel Insignia avslöjad – även kombin!

Opel Insignia generation två ska presenteras om ett par dagar, men redan nu kan vi visa er hur nya modellen ser ut i både sedan- och kombiutförande, samt med OPC Line-paketet.

Väldigt många är spända på hur nya Opel Insigna, eller Insignia Grand Sport respektive Insignia Grand Sport Tourer som de döpts om till, ser ut. Egentligen ska vi hållas på halster till den 7 december men som tur är har vår bilspionfotograf varit extra flitig och lyckades hitta nya Insignia på gatan. Inte bara sedanen utan även kombin. Det är dock endast sedanen, Grand Sport, som har premiär om ett par dagar. På sedvanligt vis får kombimodellen ligga och marineras ytterligare några månader.

Som vi ser på bilderna finns hos nya Insignia en hel del likheter med konceptbilen Monza som visades 2013. Det är först och främst fronten som känns gemensam med sina låga och breda grill som flankeras av ganska tajta strålkastare, om än inte lika slimmande som på konceptbilen.

Jämfört med föregångaren är nya Insignia betydligt slankare och mer sportigt lagt i både linjer och proportioner. Det är tydligt att Opels ritande folk har haft fokus på att ge modellen coupékänsla. Kombiversionen har på sitt sätt fått en betydligt slankare profil och baken känns vassare än hos utgående Insignia och tidigare Vectra- och Omega-modeller (minns första generationen Omega-kombi som var i stort sett platt baktill).

Foto: CarPix

Att bilarna på våra spionbilder ser väldigt sportiga ut beror på att de är så kallat OPC Line Sport Pack-utrustade. På så vis ger bilarna sken av att vara OPC-modeller men utan en massa hästkrafter under huven. I princip alla biltillverkare har i dag motsvarande i sitt utbud.

Den rejäla takvingen på kombimodellen späder på känslan av både snabbhet och slankhet. Det återstår att se vad en icke OPC Line-utrustad Insignia Grand Sport Tourer för typ av vinge. Troligtvis skiljer den sig inte allt för mycket mot den vi ser på bilderna.

Foto: CarPix

Kombin ser med sin sluttande bakruta inte speciellt lastvänlig ut men vi misstänker att Opel har trollat med formerna och att nya Insignia Grand Sport Tourer, som tidigare hette Insignia Sports Tourer, bjuder på bättre lastvolym än tidigare.

Gamla Insignia, oavsett om det rör sig om kombin eller inte, var knappast känd som en storlastare – inte för bagage och inte för passagerare. Om Opel ska kunna hävda sig i segmentet där Insignia lirar måste de ha fått till innerutrymmena. Förhandsuppgifterna talar om att modellen har blivit 5,5 centimeter längre och med nästan en decimeter längre axelavstånd bör de trånga egenskaperna ha försvunnit. Trots att modellen vuxit en del har Opels konstruktörer kapat 175 kilo. Så räkna med en spänstigare Insignia från och med nästa år.

Foto: CarPix

Om du undrar varför en Opel har fångats på bild i USA så kan vi ge dig förklaringen, för den är ganska logisk. Opel Insignia finns ju även i USA men säljs då under namnet Buick Regal. Nya generationen kommer fortsatt att säljas i USA under samma namn, eventuellt att det justeras till Regal Tourx. Vidare kommer nya Opel Insignia Grand Sport och Insignia Grand Sport Tourer även att säljas som Vauxhall Insignia Grand Sport och Insignia Grand Sport Tourer samt som Holden Commodore i Australien.

Insignia Grand Sport (sedanen) presenteras alltså redan på onsdag denna vecka. Den publika premiären låter dock vänta på sig, förmodligen till bilsalongen i Genève i mars nästa år. För inte kan väl Opel välja att avtäcka sin europeiska bil på bilsalongen i Detroit i januari? I så fall skulle det vara i Buick-utförande.