Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Foto: CarPix

Nya Opel Insignia Sports Tourer – första bilderna

Vår spionfotograf har lyckats ta första bilderna på Opels nya mellanklasskombi Insignia Sports Tourer som lanseras halvåret efter halvkombin.

Nya generationen Opel Insignia har vi sett rulla ute i trafik i ungefär ett år. Då har det handlat om halvkombiversionen. Kombin, eller Sports Tourer som karossformen heter nere i Rüsselsheim, har lyst med sin frånvaro – fram till nu.

Kombiversionen av Insignia har aldrig varit känd som en storlastare och det ser, av dessa färska spionbilder att döma, ut som att nya Insignia Sports Tourer inte strävar efter att bli klassens lastvänligaste kombi. Trots hård maskering kan vi se en kraftigt sluttande bakruta som ger kombiversionen lite Shooting Brake-stuk. Men låt dig inte luras...

Nya Insignia Sports Tourer blir större än sin företrädare. Axelavståndet sägs växa med hela tio centimeter för att innerutrymmena ska bli mer tilltagna än i dag. Om uppgiften stämmer betyder det ett avstånd mellan hjulaxlarna som mäter hela 284 centimeter, ett mått som är identiskt med det som Skoda Superb Combi har. Opel har nämligen siktet inställt på att göra Insignia till en Skoda Superb-konkurrent och med de extra centimeterna ska nog tyskens benutrymmen kunna vara i paritet med den rymliga tjeckens. Kanske även bagageutrymmet, trots sluttande bakruta (som även Skoda har), kan matcha Tjeckiens stolthet i kombiklassen.

Foto: CarPix

Det långa överhänget bak ser ut att bli kvar från nuvarande generation. Däremot ser överhänget fram ut att vara betydligt kortare på nya Insignia Sports Tourer och det är inte svårt att misstänka att Opel har hittat de flesta extracentimeterna mellan hjulaxlarna genom att flytta fram den främre axeln. Vi kan också räkna med att totallängden blir någon eller några centimeter längre än de 482 centimeter som Insignia Sports Tourer mäter i dag.

Det pratas även om att nya Insignia genomgår en rejäl bantningskur för att tappa uppemot 200 kilo. Det skulle i så fall betyda att en vanlig, framhjulsdriven dieselvariant landar på strax över 1 400 kilo. En siffra vi tror på först när vi ser den.

Foto: CarPix

Motorutbudet till nya Insignia Sports Tourer kommer att utgöras av flertalet bensin- och dieselmaskiner för att tilltala en bred skara spekulanter. En kommande OPC-version med över 300 hästkrafter finns också med i planerna men lanseras något senare än övriga modellversioner. Så småningom kommer även en laddhybridversion som skulle kunna bli en ny tjänstebilsfavorit om några år.

Tidigare spekulationer har menat att premiären för nya Insignia i halvkombiutförande är förlagd till bilsalongen i Frankfurt hösten 2017. Vi hoppas att det inte stämmer för det skulle sannolikt innebära att kombiversionen som vi ser här i dag har premiär i början eller under våren av 2018. Vi hoppas därför att Opel hinner att få nya Insignia färdig för att ställas ut på bilsalongen i Genève i mars 2017 och att kombin därför intar scenen på Frankfurt ett halvår senare.