Foto: CarPix

Nya Opel Insignia visar mer

Dagens Opel Insignia börjar kännas gammal i jämförelse med konkurrenterna, en ny generation är snart ett måste. Därför är det skönt att se att Opel är ute och testar nya Insignia inför den stundande premiären.

Opel Insignia började säljas hösten 2008 och sommaren 2013 genomgick modellen ett ansiktslyft. Vectra-efterträdaren är därmed nästan sex år gammal och i uppdaterat utförande är den redan tre år gammal. Den är helt enkelt för gammal för att matcha konkurrenterna, vilket också försäljningsstatistiken visar. Under årets första sex månader registrerades endast 342 nya Insignia i Sverige (ett tapp på 44 procent jämfört med året innan) vilket placerar modellen på plats 114 i Sverige. Det är inte bara en bit bakom många konkurrenter, det är också långt bakom lillebror Astra som registrerades i 1 926 exemplar mellan januari och juni.

Om Opel ska ha en chans att avancera från plats 15 i listan över Sveriges mest sålda bilmodeller (plats 18 sett till försäljningen enbart till privatpersoner) är en ny Insignia A och O. En ny generation som tilltalar både privatköpare och tjänstebilsförare. På de färska spionbilder som vi ser här noterar vi att nya Insignia blir lite vassare i formspråket, lite åt Astra-hållet och eventuellt med drag från Opel Monza Concept som visades i Frankfurt hösten 2013.

Strålkastarna ser ut att vara mer slimmade än i dag medan grillen ser ut att bli minst lika djupgående.

Aktern ser ut att bjuda på lite mer rumpa än vad dagens generation gör, en rumpa som pryds av L-formade lysdioder på ungefär samma sätt som Insignia modellår 2014 och framåt men med mer drag från nya Astra.

Foto: CarPix

I dag finns Insignia som sedan, halvkombi och kombi. När nya Insignia gör entré stryks en ur listan. Självklart är det inte kombin som ryker, inte heller halvkombin. I stället är det sedanen som försvinner, en modell som inte säljs i Sverige i dag (däremot i hemlandet Tyskland).

Du som har velat ha en Insignia men som backat efter att ha sett utrymmena kan förmodligen tänka om när den nya generationen lanseras. Nya Insignia sväller lite, framför allt sett till axelavståndet som ska bli hela tio centimeter längre än hos generation ett. Opel har nämligen för avsikt att göra Insignia lika rymlig som en Skoda Superb. Det skulle i så fall betyda rejält med benutrymme i baksätet och ett bagageutrymme som sväljer väldiga mängder.

Trots sin storlek kommer nya Insignia inte att bli en tungviktare, åtminstone inte jämfört med sin föregångare. Det snackas om att 200 kilo ska kapas bort innan det är premiärdags.

Premiären ja, den ligger en bra bit fram i tiden. Mest sannolikt är den planerad till bilsalongen i Frankfurt 2017 med säljstart senare samma höst, men förhoppningsvis hinner Opel trolla klart allting så det blir premiärvisning redan våren nästa år med säljstart till sommaren. Men det kanske är att hoppas för mycket!?