Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
110502-nya opel zafira110502-nya opel zafira110502-nya opel zafira
110502-nya opel zafira

Nya Opel Zafira snart här

Opel jobbar med en helt ny Zafira som ska bjuda på mjukare former, smartare paketering och snålare motorer. På dessa senaste spionbilder ser vi att maskeringen är sparsam, ett tecken på att det snart är premiärdags för nya Zafira.

När Opel Sintra gick ur tiden för tolv år sedan tog den mer europainfluerade Zafira vid. Första generationen fick hänga med i sex år innan generation två tog över och nu, efter en facelift och sex år på marknaden, är det dags för tredje generationen.

På bilsalongen i Genève för två månader sedan visade Opel upp en konceptbil vid namn Zafira Tourer Concept. Jämför vi bilen på salongen med bilen på dessa spionbilder ser vi att formerna är i stort sett oförändrade inför produktionsstarten. Den på konceptbilen så Ampera-inspirerade fronten har dock tonats ned en aning, backspeglarna har vuxit lite grand och det gigantiska glastaket finns inte heller på bilen på bilderna här. Ett panoramaglastak kan vi ändå förvänta oss på nya Zafira, men av säkerhetsskäl kommer det att täcka mindre takyta.

Sidodörrarna på nya Zafira är konventionella och inte av flickfångartypen som på nya Meriva, det vill säga de bakre dörrparet är upphängt i framkant och inte i bakkant. Kliver man in i nya Zafira möts man av rymd och upp till sju sittplatser. Alltså inte som i konceptbilen där man fann fyra flotta fåtöljer och slösande svängrum för de åkande. Det smarta stolsystemet Flex7 som introducerades med förra Zafiran har finslipats och lär vara ännu mer flexibelt.

Då nya Zafira baseras på senaste generation Astra kan vi förmoda att drivlinorna delas mellan de båda modellerna. Det betyder allt från små snåla bensinmotorer med turbo till dieselmotorer som både går snålt och bjuder på kraft. Förmodligen kommer Opel att fortsätta erbjuda en CNG-version (gas) och vi misstänker att en miljöbilsklassad diesel också står på agendan. Längre fram i tiden lär det också vara aktuellt med en hybridversion där en förbränningsmotor och en elmotor tillsammans står för kraften.

I september är det bilsalongen i Frankfurt och vi skulle bli förvånade om inte Opel ställer ut nya Zafira där. Premiär i bilhallarna någon gång nästa år.

Test och provkörningar