Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Foto: CarPix

Nya Porsche 911 fångad på bild!

För första gången får vi nu se hur nya generationen Porsche 911 ser ut, mer eller mindre. En hel del designförändringar finns även om grundkonceptet är detsamma som de 54 senaste åren.

Nästa generation Porsche 911, som förmodas få beteckningen 992, har vi redan sett ute på test men då har det handlat om så kallade mulor. Helt enkelt ny teknik täckt med ett skal från nuvarande 991-generationen. På så vis har Porsche inte avslöjat några visuella nyheter.

Men uppe i norra Sverige har den tyska sportbilstillverkaren börjat köra med nya 911:an i prototyputförande, det vill säga äkta vara. Det betyder att vi får ta del av några av godbitarna som nya generationen kommer att bjuda på när den går till försäljning, förmodligen under 2019.

För enkelhetens skull börjar vi i fronten. De två 992-prototyper som fångats på bild uppe i Norrland är förvisso maskerade i fronten men visar ändå upp en tydlig nyhet, eller nyhet kanske är fel ord då det rör sig om en gammal detalj som återkommer till 911. Vi syftar på framhuven som löper hela vägen ned mot ”stötfångaren” där den är rakt skuren. Inte som i dag där huven är mjukt formad i nederkant. Den ”långa” huven har vi sett på många 911-generationer, från ”Urmodellen” 1963 till 964 som försvann 1994, men även på efterföljarna 993 (1993-1998) och 996 (1997-2006) som dock skiljer sig en aning från föregångarnas enklare utförande. För att friska upp minnet har du alla generationer 911 i ett bildgalleri nedan.

Lägg märke till huvens skärning mot frontpartiet. Klassiskt! Foto: CarPix

Vi ser även att backspeglarna har en lite annorlunda utformning än i dag och att dörrhandtagen är helt nya och mer integrerade. Porsche har maskerat de små sidorutorna mellan B- och C-stolparna, så förmodligen har de gjort någon form av förändring där för att särskilja nya generationen från föregångaren.

Det är framför allt bak på bilen vi observerar en större nyhet, eller snarare två nyheter. Bakljusen har en helt ny utformning med en ljusramp som löper mellan dem. Lösningen ser ut att vara hämtad från elbilskonceptet Mission E som visades för ett par år sedan. Nya bakljusdesignen kommer att ge 911 ett helt nytt uttryck sedd bakifrån, kanske framför allt i mörker.

Den andra nyheten är vingen som vi ser är betydligt bredare än i dag. På dagens 911 är bakvingen bara ett par, tre decimeter bredare än luftgallret på motorhuven (911 har ju svansmotor, om du nu missat det). På nya 911 sträcker sig bakvingen ända ut till flankerna, dock inte så långt som bakljusen sträcker sig (hela deras sträckning syns inte på grund av maskering).

Det högt placerade bromsljuset ska du inte lägga vikt vid, det är bara en nödlösning vid testerna. Det kommer att bli en integrerad historia när bilen är klar.

Rumpan bjuder på en hel del nytt, inspiration har hämtats från Mission E Concept. Foto: CarPix

Något som vi också kan skönja är bilens bredd. Precis som testmulorna avslöjat är nya 911 bredare än utgående generation och med det följer bredare spårvidd och därmed också stabilare köregenskaper.

Som vanligt när det gäller en ny 911-generation handlar det inte om några revolutionerande förändringar sett till utseendet. Porsche håller hårt fast vid de former som togs fram i början av 1960-talet som ersättare till klassikern 356. Tråkigt tycker många, men Porsche håller inte med – 911 är en av världens mest sålda sportbilar och kanske också den absolut mest (igen)kända.

Motorpaletten kommer, precis som i dag, att vara diger när nya 911:an har lanserats, även om alla motoralternativ inte kommer på en och samma gång. Något elektriskt alternativ verkar inte vara aktuellt om vi får tro Porsches produktdirektör August Achleitner som är ansvarig för just 911-portföljen.