Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Foto: CarPix

Nya Porsche 911 testas för fulla muggar

Dagens 911-generation börjar bli till åren och inom ett par år är det dags för en ny 911 att äntra scenen. Porsche är redan i full gång med att testa 992:an.

Tro det eller ej, men nästa månad är det redan fem år sedan Porsche 911 generation 991 börja säljas. Även om modellen fortfarande rankas högt bland sportbilar, trots betydligt nyare konkurrenter (911 har nyss uppdaterats vilket hjälper till), så är en ny generation ett måste inom kort. Porsche är medvetna om detta och är i full gång med att utveckla nästa generation som vi misstänker får generationsbeteckningen 992.

De färska spionbilderna du ser här visar en så kallad mula, det vill säga en testbil som utger sig för att vara nuvarande generation men som innehåller flertalet av de godbitar och nyheter som nästa generation kommer att bjuda på. Vi ser exempelvis att spårvidden på mulan är bredare än vad vi är vana vid hos dagens generation. Vi ser också att Porsche har mixtrat med framskärmarna på något vis, förmodligen för att matcha den nya spårvidden. Det ser faktiskt ut som att det är skärmarna från 911 GT3 RS som sitter på bilen, men med luftuttagen igenfyllda.

Foto: CarPix

Nya 911-generationen kommer inte att bygga vidare på den plattform introducerades med dagens 911. Volkswagen-koncernen tänker sig flexibilitet genom hela företaget och 911 kommer inte undan utan ska baseras på en ny, modulär plattform som utvecklas av Porsche för att bäst passa ändamålen. Denna nya plattform ska senare kunna användas av andra (super)sportbilar inom koncernen, bland annat nästa generation 718 Boxster och 718 Cayman men förmodligen också kommande Lamborghini-modeller och nästa generation Audi R8.

Förr var Porsche 911 Turbo ensam med överladdning i 911-familjen, så är det inte i dag då redan instegsmodellerna 911 Carrera och Carrera S matas via turboaggregat. Men än finns det turbolösa 911:or kvar i form av GT3-varianterna och R-varianten. När nästa generation tar vid kan det vara turbo för hela slanten, från grund- till toppmodell. Dessutom är en hybridvariant på gång, trots Porsche vilja att hålla elektrifieringen borta från 911 så länge som möjligt.

Men känner vi Porsche rätt kommer de att trotsa utvecklingen och släppa minst en specialversion som flirtar med hur det var att köra svansmotoriserad sportbil förr i tiden. De kommer nästan garanterat att ta fram en framtida ”911 R” för den som inte gillar allt nytt.

Nya Porsche 911 kommer sannolikt att visas upp i färdigt utförande under 2018 för att börja säljas under 2019. Redan i början av nästa år kan vi förvänta oss att få se en riktig testprototyp, det vill säga ingen mula, och kanske blir det Arvidsjaur som blir skådeplatsen för nya generationen i kraftig maskering.