Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Foto: Andreas Mau CarPix

Nya Porsche Macan ute på test – med bensinmotor under huven

Det var sagt att nästa generation Porsche Macan blir enbart eldriven, men när en testmula nu har fångats på bild hördes en bensinmotor morra bakom fronten. Och som inte det är nog – det kommer dessutom nya uppgifter om att nya Macan kommer i två utföranden.

För ett år sedan påbörjades leveranserna av uppdaterade Macan, en Porsche-modell som lanserades som Cayennes lillebror redan i början av 2014. Dagens Macan är med andra ord en hyfsat ålderstigen modell och konstruktion, dock utan att vara dålig, vilket har visat sig när vi har kört den.

Men en ny Porsche Macan är på ingång. För bara ett par veckor sedan berättade vi att produktionen är planerad till 2022, och att modellen då kommer att erbjudas enbart med eldrift. Då hette det också att den som vill ha en Macan med vevstakar och kolvar kommer att tvingas köpa dagens Macan som ska tillverkas parallellt med nya elektriska varianten under ett par års tid.

Bilderna i sig säger inte speciellt mycket... Foto: CarPix

Riktigt så verkar det inte bli. På bilderna här ser vi nya Macan som mula, det vill säga nya generationens teknik dold av en kaross som ser ut som dagens Macan. Men bilen rullade inte ljudlöst, en bensinmotor under huven hördes tydligt ge ifrån sig sina typiska ljud.

Visst, det är inget bevis på att nya Macan får bensinmotor. Testmulan som rullade utanför Arjeplog kan ju vara en testbänk för vad som helst, men så är inte fallet. Enligt vår spionfotografs hemliga kontakter inom Porsche kommer nya Macan i två utförande – med elmotor och med bensinmotor.

Det kan låta märkligt med tanke på att nya generationen med elmotor är en rakt igenom planerad elbil, baserad på Audis och Porsches gemensamt utvecklade elbilsplattfrom PPE (Premium Platform Electric som inte är densamma som Taycans J1-plattform men med en del komponenter gemensamma). Där finns ingen möjlighet att klämma in en bensinmotor.

... men att det sitter en bensinmotor snett bakom emblemet på huven är en överraskning. Foto: CarPix

Med andra ord betyder det att bensindrivna Macan kommer att byggas med en helt annan plattform som bas, sannolikt den som dagens Audi Q5 använder, det vill säga MLB evo. Macan som rullar på vägarna i dag förlitar sig till den äldre MLB-plattformen i det Q5-utförande som kom 2008.

Vad gäller den eldrivna varianten tror man att den kommer att erbjudas i tre utförande likt Taycan gör – 4S, Turbo och Turbo S.

Till utseendet vet vi fortfarande inte hur nya Macan kommer att se ut. Mulan på bilderna är som nämnt förklädd till att se ut som dagens generation, dock med lite maskering i fronten, längs dörrsidornas nederkanter samt nedre partiet av bakre stötfångaren.