Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Foto: CarPix

Nya Range Rover visar upp sig

Dagens generation Range Rover är på väg att bli ett stycke bilhistoria då den snart ska ersättas av en ny. Nu har vi bilder på fjärde generationen som med endast lätt kamouflage avslöjar alla former och nyheter.

Trots att Range Rover är en modell med 42 år bakom sig har den bara genomgått två generationsväxlingar. Första generationen höll ut i hela 25 år innan Land Rover inför modellår 1995 bestämde sig för att lansera andra generationen. Den fick leva i knappt åtta år innan den blev avlöst av den generation Range Rover som vi vanligtvis ser på gatorna kring Karlaplan i Stockholm. Den senaste generationen har till dags datum levt i tio år och genomgått diverse olika uppdateringar men nu är det slut med det. För alldeles snart ska en fjärde generation Range Rover göra sitt intåg och här är de senaste spionbilderna som – till skillnad mot tidigare bilder – tydligt visar nyheterna som Range Rover kommer att bjuda på.

 I fronten ser vi att Range Rover får helt nya strålkastare som ser ut att vara lite lägre än på dagens generation. Raden av lysdioder i strålkastarna är horisontella i stället med en liten 180-gradersböj mot grillen. Grillen i sin tur känns aningen nättare än i dag och Land Rover-emblemet flyttar upp från nedersta ribban till den i mitten. Stötfångaren är också helt ny och inte lik bullig som vi är vana vid, utan mer integrerad med resten av fronten. Nya luftintag och rektangulära dimljus är andra förändringar i fronten, likaså huven som inte är lika flack längre.

 Ytterbackspeglarna får ny, rundare form och dörrhandtagen är mindre grova. Dörrplåtarna är renare och lite mjukt rundare och har försett med en kromlister strax ovanför dörrtrösklarna. Tanklocket har flyttats ned 10-15 centimeter på höger bakskärm och samtidigt blivit rundare i sin utformning.

 Baktill ser vi att bakljusen har vuxit på höjden samtidigt som blivit smalare och stötfångaren har gjorts mindre utmärkande. D-stolparna har fått en mjukare profil och takets bakkant avslutas med en snyggt integrerad vinge.

 Som helhet kan vi slå fast att nya Range Rover, den fjärde generationen, blir betydligt mjukare i sin framtoning än sin föregångare. Den ser också ut att bli lite längre och lite lägre. 

 Det snackas om att nya Range Rover blir mellan 300 och 400 kilo lättare än dagens vilket – om det stämmer – är en exceptionellt bra bantningskur. Det skulle i så fall handla om en tjänstevikt från omkring 2,2-2,3 ton.

 Viktminskningen ska ha möjliggjorts tack vare den nya plattformen som främst använder sig av lättviktsmetallen aluminium. Plattformen är en version av den som används i nya Jaguar XJ.

 När vi får se nya Range Rover helt utan maskering vet vi inte. Men med tanke på dagens bilder som visar så mycket misstänker vi att Land Rover planerar någon form av visning kanske redan i sommar eller senast på Parissalongen i höst. Säljpremiär blir det någon gång nästa år och då kan vi räkna med motsvarande motorer som i dag, det vill säga femliters-V8:or med eller utan överladdning samt ett par turbodieslar.