Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Foto: CarPix

Nya Renault Clio smakar på svensk kyla

Det är bara det att den kända svenska vinterkylan i Arjeplog just nu lyser med sin frånvaro, men nya Renault Clio gör ändå ett tappert försök på snö- och isbelagda vägar i norr.

I sommar är det hela sju år sedan dagens Renault Clio presenterades. Fyra år efter presentationen uppdaterades modellen inför modellår 2017 och ska vi vara ärliga känns bilen nyare och fräschare än vad den är på papperet, trots att den i vårt senaste stora småbilstest hade hela åtta konkurrenter framför sig. Men Renault vill klättra högre upp i resultatlistorna i våra tester och man har därför börjat förbereda en helt ny generation. Utvecklingen av denna femte Clio-generation har pågått en längre tid och är så långt gången att modellen i maskerat utförande återigen kör omkring i och runt Arjeplog. Renault vill helt enkelt testa hur bilens olika komponenter står emot kyla – och så klart hur den hanterar underlag bestående av snö och is ovanpå asfalt (och sjövatten).

Foto: CarPix

Nya Clio var tänkt att debutera redan i januari, eftersom debuten i Paris i höstas inte blev av. Men någon januariavtäckning blir det inte i och med att Renaults vd Carlos Ghosn sitter i japansk arrest, anklagad för förskingring av Nissan-pengar. Förmodligen debuterar nya generationen på bilsalongen i Genève i mars.

Clio generation fem sägs bli den i särklass mest avancerade Clion med sofistikerad förarassisterande teknik, inklusive grundläggande funktioner för delvis autonom körning, stora digitala displayer som utgör knutpunkten mellan människa och maskin samt – inte minst – en helelektrisk drivlina. Sistnämnda lär vi antagligen inte få ta del av vid avtäckningen om några månader, men Renault bör heller inte hålla inne på den eldrivna Clion allt för länge eftersom flera konkurrenter är på hugget, exempelvis Hyundai med Kona Electric (som förvisso är mer högbyggd).

Vad vi däremot kan få se är Clio i någon form av mildhybridutförande och vi får sannolikt även höra om Clio laddhybrid som Renault i höstas sa är aktuell för lansering under 2020.

Foto: CarPix

Clio, som under många år har varit en av Europas bäst säljande bilmodeller, ser inte ut att bjuda på några större överraskningar designmässigt sett. Under maskeringen tycker vi oss skönja ett lite vassare formspråk, inte lika mjukt och ”bulligt” som på dagens Clio. Vad vi däremot inte tycker oss se är några former eller detaljer från konceptbilen Symbioz som visades i december 2017. Konceptbilen hade tydliga, smått futuristiska drag som vi inte ser röken av på bilen som härjar i Arjeplog.