Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Foto: CarPix

Nya Renault Twingo – bakhjulsdrivna småbilen avslöjad

Nya generationen Renault Twingo ser ut att kunna bli nästa års stora bilsnackis. Med bakhjulsdrift och bakmonterad motor kan lilla Twingo stöka till det rejält i småbilssegmentet.

Förväntningarna på nya Renault Twingo är minst sagt högt uppskruvade, en hel bilvärld tycks hålla tummarna för att Renault inte ska fega ur utan göra något speciellt med nya Twingo.

 Vi kommer knappt ihåg när någon biltillverkare tog ut svängarna i småbilssegmentet senast. Vi kommer ihåg att Volkswagen Up började som en bakmotoriserad och bakhjulsdriven småbil men utmynnade i en tämligen ordinär, om än klassbäst, småbil. Nu tyder dock allt på att Renault löper linan ut och gör det Volkswagen inte vågade.

 Nya generationen Twingo, som lanseras mot slutet av 2014, samutvecklas med Smart Fortwo och kommer därför att bli en bakhjulsdriven småbil med motorn bak. De nya spionbilderna vi ser här ger en första riktigt bra bild av hur nya Twingo ser ut. De goda nyheterna är att den, under maskeringen, ser ut att vara mycket lik konceptbilen Twin’Run. Fronten är hög och smal medan baken är bredare och mer muskulös. Sedd i profil ser Twingo ut att vara på språng, med bakhjulen spretande bakåt.

 Nya Twingo kommer först och främst att säljas med fem dörrar, ett eventuellt tredörrarsutförandet är än så länge obekräftat. Trecylindriga bensinmotorer, snåla dieselalternativ, en renodlad elversion samt en hetlevrad Twingo RS finns i planerna.