Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
110204-nya saab 9-3110204-nya saab 9-3110204-nya saab 9-3
110204-nya saab 9-3

Nya Saab 9-3 ute på solsemester

Här är de första tydliga bilderna på nya Saab 9-3 i form av en mula. Bilderna skvallrar om bredare spårvidd och att det under huven sitter en okänd bensinmotor på 175 hästkrafter. Kan det vara så att BMW redan lånar ut sina motorer till Saab? Absolut!

Vad gör en svenskregistrerad Saab 9-3 SportSedan med mysko skärmbreddare nere i Spanien så här års? Det kan ju inte vara en svensk svag för eftermarknadsplast på solsemester. Nej, här är det i stället arbete som gäller, ett jobb som går ut på att testa nästa generation Saab 9-3. Den konstiga Saaben är vad man kallar en mula, det vill säga att teknik till nya generationen testas men att man klätt detta med karossen från nuvarande generation.

I och med lanseringen av nya Saab 9-5 och kommande SportCombi samt 9-4X har trollhättetillverkaren inlett sin största produktoffensiv i företagets historia. Om ett par år ska fler nya modeller och generationer börja titta fram och en av dessa är alltså nya 9-3 som förmodligen kommer att begå salongsdebut under 2012 och lanseras som årsmodell 2013.

Vad gäller själva bilen finns det en hel del smaskiga fakta som Victor Muller, Saabs styrelseordförande, inte har kunnat låta bli att dela med sig av. Exempel på sådant är att nya Saab 9-3 kommer att bli första Saab-modell att ta del av BMW-motorer enligt det avtal BMW och Saab skrev under i höstas. Motorerna det handlar om är fyrcylindriga bensinmotorer.

Att nästa generation 9-3 blir Saabs första hybridmodell har vi länge kunnat misstänka, men Muller bekräftade detta under en intervju med en tysk motortidning för bara en månad sedan. Intervjun kan du läsa mer om via länk nedan. Hybridversionen ser vi fram emot för kunskapen på Saabs utvecklingsavdelning vet vi är väldigt hög inom området. Se bara på Chevrolet Volt som Saab-människor har varit med och utvecklat men som GM lät tillfalla Chevrolet.

Dessutom kan det bli aktuellt med en eldriven 9-3 som bygger på det koncept – ePower – vi såg på Parissalongen i höstas.

Saab ska även satsa på den enorma bilmarknaden i Kina och detta kommer att ske främst i form av nya 9-3.

Bilderna här nedan säger ingenting om hur nästa generation 9-3 kommer att se ut. Inte mer än att spårvidden kommer att vara bredare, något som skärmbreddarna avslöjar, och att avgassystemet är nytt. Sistnämnda syns i form av ändrörens något skeva placering sett till stötfångarens ”urgröpningar”.

Nya Saab 9-3, som återgår till den för Saab så klassiska karossformen halvkombi (Combi Coupé), tar ett steg från vad vi är vana vid hos Saab-modeller i dag. Anledningen stavas nye chefsdesignern Jason Castriota. Teknikens Världs källor talar om en bil som lånar vissa attribut från läckra konceptbilen Aero X (har även nya 9-5 gjort), något som ska förstärka bandet till Saabs anknytning till flyget, men att det lugna, skandinaviska formspråket har slipats bort en aning. Formerna sägs vara mer effektsökande och enligt våra källor ska det hela vara ”lite väl förutsägbar”, vilket låter en gnutta överraskande med tanke på Castriotas tidigare verk.

Tittar på man registreringsuppgifterna på bilen här på bilderna får man upp att det är Saab i Trollhättan som äger den, att den är av årsmodell 2011 och att den inte är i trafik. Men mest intressant är ändå effektuppgiften – 175 hästkrafter kan skvallra om att det redan nu sitter en bensinfyra från BMW i bilen. Effektsiffran 175 är klassisk i Saab-sammanhang men det är inget som Saab har i dag. Däremot hade gamla Mini Cooper S-motorn på 1,6 liter exakt 175 hästkrafter.

Vad det rör sig om vet vi alltså inte, men spännande är det onekligen.

Läs mer