Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Nya Scania R-serie
Nya Scania R-serie
Nya Scania R-serie
Nya Scania R-serie Foto: CarPix

Nya Scania R-serie fångad på bild

Nu sadlar vi om för att fokusera på lastbilar. Nej då, vi tar bara en kort paus från alla bilspionbilder och visar i stället vad som komma skall i lastbilsväg från Scania.

Gilla på Facebook för fler nyheter!

Vår spionfotograf i Norrland var på jakt efter det en viss bil men i stället dök det upp något betydligt större på andra sidan kameralinsen. En stor lastbil som visar sig vara nya Scania R-serie, eller i alla fall en efterträdare av något slag.

Nu är vi inga experter på lastbilar, men att det rör sig om en Scania kan vi se på ett par detaljer, trots att lastbilen är maskerad i fronten, ovanför främst hjulhusen och på dörrsidorna. Först och främst ser vi att det är vertikala handtag på dörrarna till hytten. Scania och systermärket MAN är ensamma med just den vertikala monteringen. Att det är en Scania och inte en MAN tycker vi oss kunna ta på exempelvis nedre fönsterlinjen. Trots att den är delvis dold ser vi att den är snedställd, precis som på Scanias lastbilar. MAN har en mer horisontell lösning.

Scanias R-serie kom 2004 och uppdaterades kraftigt 2010. Denna serie är omtyckt och har vunnit International Truck of the Year två gånger – 2005 och 2010.

Förra året var Scania första lastbilstillverkare i världen att lansera Euro 6-certifierade motorer som kan köras på valfri inblandning med upp till 100 procent biodiesel. Då var det två motorer med cylindervolym på 9,0 liter. För bara ett par veckor sedan presenterade de sina nya biodieselmotorer med cylindervolym på 13,0 liter, även dessa Euro 6-certifierade.

Starkaste modellversionen av dagens R-serie är Scania R730 med en 16,4 liter stor turbodiesel-V8 som producerar 730 hästkrafter vid 1 900 r/min och 3 500 newtonmeter mellan 1 000 och 1 350 r/min. R730 var en gång i tiden världens starkaste lastbil i serieproduktion, men den har förpassats till att vara nummer två eftersom Volvo FH16 750 med 750 hästkrafter har tagit tronen i besittning.

Om du är lastbilsintresserad eller har kunskap om Scanias modellprogram är du mer än välkommen att berätta lite i kommentarsfältet nedan.