Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Foto: CarPix

Nya Seat Leon inifrån och ut

Volkswagen Golfs lite mer peppriga brorsa Seat Leon är även den på väg att förnyas. Nu har vi spionbilder som inte bara visar utsidan utan också avslöjar insidan.

Bilvärldens kanske största nyhet under 2019 är nya generationen Volkswagen Golf, modellen som bara överträffas av Toyota Corolla och Ford F-serie när det gäller antal tillverkade exemplar. En egentligen lika stor modellnyhet är nya Seat Leon, Golfs spanska broder. Leon säljer i betydligt färre exemplar än Golf och därmed riktas bara perifert strålkastarljus på den, medan tysken får svettas mitt i ljusskenet.

Foto: CarPix

Fjärde generationen Seat Leon, som avlöser den som kom 2012, har redan flertalet gånger synts till på spionbilder, inte minst i samband med vintertesterna uppe i Arjeplog tidigare i år. Numera håller Seats testverksamhet till nere i trakterna runt – och på – Nürburgring. Det gav vår spionfotograf en chans att vara nya Leon mer närgången, och på så vis kan vi andra ta del av Leon-interiören för första gången.

Jämför interiören i nya Seat Leon... Foto: CarPix

Instrumentbräda och mittkonsol påminner inte alls om hur det ser ut i nya Golf, som du ser på bild nedan för jämförelsens skull. Leon behåller den traditionella lösningen med en fristående infotainmentskärm som är separerad från mätarhuset som innehåller en helt digital display.

Golf har i stället en displaydesign som ska få de båda skärmytorna att se sammanvuxna ut, lite som på nya Touareg (eller Mercedes ”Dual Display”-lösning som många gärna refererar till eftersom de var tidigt ute med varianten).

... med hur interiören i nya Volkswagen Golf ser ut. Foto: CarPix

En detalj som sticker ut hos Leon när vi kikar genom sidofönstret är växelväljaren. Kort och nätt är den. Ungefär som den i nya Porsche 911, men utan Porschens Braun-rakapparatliknande utförande.

Femdörrars halvkombi. Förmodligen får vi även se den som kombi. Och med ett antal olika drivlinor för att tilltala alla möjliga kundgrupper. Foto: CarPix

Seat Leon har alltid haft mer vågade linjer än Volkswagen Golf, och så ser det ut att förbli. Tydliga karossveck och än mer framåtlutad bakruta. Fronten plockar det senaste från Seats lagerhylla, närmare bestämt ett utseende som är väldigt likt det vi redan har ser på märkets största suv Tarraco.

Även bakljusen ser mer eller mindre ut att vara hämtade från Tarraco. Om Leon får den tunna reflexribba som på Tarraco sträcker sig mellan bakljusen återstår att se. Maskeringen gör det svårt att avgöra vad som gäller.

Nya Seat Leon skulle kunna ha världspremiär på bilsalongen i Frankfurt i december, men frågan är om Volkswagen tillåter det. På Frankfurtsalongen ska som bekant Volkswagens elbil ID.3 ha världspremiär och nya Golf får därför flytta på sig och ha premiärvisning först efteråt. Kanske Leon går samma öde till mötes.