Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Nya Skoda Octavia
Nya Skoda Octavia
Nya Skoda Octavia
Nya Skoda Octavia

Nya Skoda Octavia – bästa bilderna

Skoda har äntligen lättat på maskeringen av nya Octavia som ska visas officiellt nästa månad. Vår spionfotograf fångade bilen nere i Tyskland när den visar upp stora delar av sitt nya, större yttre.

För ett par veckor sedan kunde vi visa de första bilderna på nya Skoda Octavia. Bilderna togs när Skodas testpersonal körde bilen på Nürburgring, men vi såg ärligt talat inte jättemycket då bilen var hårt maskerad.

 Nu har Skoda tagit bort större delen av maskeringen och applicerat silvertejp lite här och där för att kunna genomföra sluttesterna innan förhandsvisningen som äger rum i november, något vi skrivit om tidigare och som även blivit bekräftat från officiellt håll.

 På bilderna här ser vi en bil som försöker efterlikna både nya modellen Rapid och nuvarande Octavia. Det är tack vare Skoda-folkets sinnrika maskering. Tittar man lite noggrannare ser man att det handlar om nya Octavia och vår spionfotograf kan intyga att förhandssnacket om att modellen växer stämmer. Med modellens nya längd på 4,8 meter blir Octavia drygt två decimeter längre i dag. Det för att inte syskonbråk med Rapid ska uppstå. Samtidigt blir Octavia bara knappt fyra centimeter kortare än Superb, så där kanske kan uppstå kontroverser av någon form. Det löser förmodligen Skoda genom att låta Superb av nästa generation växa lite.

 Plattformen som nya Octavia använder sig av är Volkswagen-gruppens MQB-plattform som nya Golf, Seat Leon och Audi A3 också brukar. I Octavias fall blir det dock versionen med längre hjulbas. Rapid använder sig inte av MQB-plattformen utan av nuvarande Octavia-plattformen. Det för att bland annat kunna hålla prislappen lägre än Octavians.

 Under huven räknar vi med att de flesta motorer som finns i nya Golf tar plats även här. Alltså en rad olika bensin- och dieselmotorer för att tilltala en så stor massa som möjligt. RS-versionen kommer som både som bensin- och dieselversion. Förstnämnda förmodligen med omkring 220 hästkrafter och sistnämnda med 200. En ny, helt färsk uppgift – dock ej officiellt bekräftad – är att Octavia RS äntligen får fyrhjulsdrift. Det är många som efterfrågat det tidigare. Nya Octavia RS sägs ha världspremiär på Goodwood Festival of Speed nästa sommar.

Elmotorer och hybrider hör framtiden till, så även till nya Octavia även om det ligger lite längre fram i tiden.

Precis som tidigare kommer Octavia fortsätta att erbjudas som halvkombi och kombi, eller Combi med C som Skoda skriver det. Räkna även med någon form av Scout-version.

 Nya Skoda Octavia har alltså en lättare form av världspremiär redan nästa månad. Den stora, officiella avtäckningen inför publik äger rum i mars nästa år då det är bilsalong i Genève.

Som en ren bonus bjuder vi nedanför spionbilderna på ett bildgalleri med Octavians utveckling sedan modellens lansering 1996 till och med i dag. Första generationen RS, är det möjligen din favorit?