Foto: CarPix

Nya Skoda Octavia Combi RS i frontalkrock

Det är inte alltid som biltillverkarnas testverksamhet löper på friktionsfritt. Det fick Skoda surt erfara under gårdagen när en prototyp av nya Octavia Combi RS krockade med en Opel Zafira.

En ny generation Skoda Octavia är på väg. Vi har redan visat flertalet spionbilder på modellen, men det är första gången som vi kan visa bilder på prestandaversionen Octavia Combi RS. Den dök plötsligt upp – med släp – vid foten av ett högt berg i de österrikiska Alperna. Det i sig är intressant, men det som fångar vårt intresse mest är det som inträffade 15-20 minuter första serien bilder togs.

Foto: CarPix

Lite senare fick vår spionfotograf syn på samma Octavia Combi RS, denna gång stående och övertäckt på flaket på en bärgare. Samma bärgare hade dessutom krokat på en smälld Opel Zafira.

Det visade sig att Zafira-föraren plötsligt hade bytt fil på vägen ned från berget, utan att uppmärksamma att det kom en bil i motsatt körriktning, en maskerad prototyp som borde ha varit lätt att se.

Så här såg bilen ut strax innan smällen. Foto: CarPix

Frontalkrocken på de smala alpvägarna var oundviklig och kraftig. Zafiran är rejält tillknycklad i fronten, framför allt på vänster sida. Skodans skador får vi inte se, men det är tydligt att den blev tillplattad framtill. Vänstersidan är ordentligt upptryckt.

Det blir ingen mer körning för denna testprototyp. Frågan är om den ens kommer att repareras, förmodligen ersätts den med en ny – med förhoppning om att slippa möta en filbytessugen Opel Zafira-förare.

Ingen person kom till skada vid kollisionen.