Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Foto: CarPix

Nya Skoda Octavia Combi visar upp sig

Skoda har ett hektiskt år. Efter uppdaterade Superb och Citigo är det nu fullt fokus på nya Octavia. Vi har nu fått syn på den i kombiutförande, bärandes betydligt mindre maskering än tidigare.

I år fyller Skoda Octavia 60 år. Första generationen såg dagens ljus 1959 och tillverkades fram till 1971. Därefter uppstod ett rejält glapp. 1996 kom andra generationen, eller första moderna generationen. Modellen blev genast en succé och än i dag är Octavia Skodas stora kassako.

Fjärde generationen, den som nu är på ingång, kommer med största sannolikhet att kunna föra vidare arvet från de tre föregående generationerna. Premiär är det på bilsalongen i Frankfurt i september, det berättade Skodas vd Bernhard Maier tidigare i år.

Foto: CarPix

När nya Octavia Combi siktades under vintertester uppe i Arjeplog tidigare i år var modellen kraftigt maskerad, den irrationellt mönstrade folieringen gav oss inget grepp om formerna. Vad vi däremot upplevde då var att bilen upplevdes som större än dagens generation.

Med de nya spionbilderna, som du ser här, upplever vi samma sak. Bilen upplevs som klart längre än dagens Octavia Combi och vi misstänker att den kryper över 4,7-metersstrecket. Tänk då att Octavia för inte så länge sedan klassades som en C-segmentsbil (golfklass).

Bilen på bilderna är maskerad. Tittar man noggrant syns det att Skoda har varit extra finurliga för att inte avslöja nya Octavias riktiga linjer. Flera av karossytorna har nämligen försetts med paneler. Maskeringen försöker få oss att, åtminstone på avstånd, tro att det är Superb facelift som är ute på tur. Men så är det alltså inte.

Foto: CarPix

En förmodat efterlängtad nyhet som nya Octavia bär på är strålkastarna. Trots att även dessa är maskerade med transparent film med konturer är det tydligt att de tudelade strålkastarna som dagens Octavia har, och som den fick vid uppdateringen inför modellår 2017, har fått stå åt sidan. Tilltaget vid senaste Octavia-uppdateringen var inte okontroversiellt.

Bakljusen är väl dolda och kommer inte att se ut som på bilen på bilderna. Just nu påminner de, tillsammans med D-stolparnas maskering, nästan om hur nya Volvo V60 ser ut. Eventuellt sträcker sig bakljusen in på bakluckan på vardera sida om registreringsskylten, alternativt satsar Skoda på en reflex- eller ljusramp över bakluckan.

Foto: CarPix

Tekniskt sett använder nya Octavia samma plattform som nya Volkswagen Golf som även den presenteras senare i år. Med andra ord MQB-plattformen i sitt absolut senaste utförande. Vi kan därmed förvänta oss en stor del av motoralternativen i nya Golf även i nya Octavia, bland annat mildhybrid- och laddhybrid-drivlinor.