Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Foto: CarPix

Nya Skoda Octavia lånar från Golf

Här är de första bilderna på nästa generation Skoda Octavia. Bilen kommer bygga på samma plattform som Volkswagen Golf och låna designdrag från den mindre Rapid.

Skoda Octavia generation tre är den senaste modellen från Volkswagen-koncernen att bygga på gruppens nya MQB-plattform, samma som nya Golf. Detta betyder dock inte att Octavia kommer krympa i storlek –snarare tvärtom. 

 I och med lanseringen av golfklassbilen Rapid tidigare i år kommer Octavia växa ifrån sitt märkessyskon, vilket gör att nästa Octavia blir större på alla kanter. Som antyds under kamouflagemålningen i bildspelet nedan kommer nya Octavia ärva det stramare designspråket från Rapid. Bakluckan blir fortsatt av halvkombityp. En helkombiversion är även den på ingång.

 Precis som med nuvarande version Octavia kommer en del av motorerna hämtas över från Volkswagen Golf. Det innebär att instegsmodellen blir 1,2 TSI på 105 hästkrafter. Steget upp ger en 122 hästkrafter stark 1,4 TSI MultiFuel-motor som går att tankas med E85 såväl som bensin. Växellåda lär även den hämtas från Golf vilket innebär sex växlar i manuell tappning och lika många växlar som skiftas dubbelkoppling i DSG-form.

 På dieselsidan börjar alternativen med 1,6 TDI på 105 hästkrafter med en femväxlad manuell låda. Denna går också att beställa med DSG-låda och kan dessutom kombineras med fyrhjulsdrift. Största dieselmotorn är på två liter och är en turbodiesel på 150 hästkrafter.

 Framöver lär även en RS-version komma, både med diesel och bensin. Troligtvis hamnar effekten kring 220-230 hästkrafter för bensinversionen och någonstans kring 200 hästkrafter för dieseln.

 När det är dags för världspremiär är inte klart, men borde hamna på antingen bilsalongen i Genève mars nästa år eller diton i Frankfurt i september.